Jihlavský Diod už návštěvníkům dveře otevírá pět let

1. duben 2016

Optimální malý prostor, který se dobře zaplní, je tam komorní atmosféra a dá se tam dělat od hudby, přes divadlo, cestovatelská vyprávění až po akrobacii na šálách. Tak popisuje jihlavské Divadlo otevřených dveří Přemysl Martínek. „Snažíme se taky dělat komunitní projekty. Propojujeme místní instituce a připravujeme třeba knižní odpoledne, výstavy výtvarníků a prostor měníme. Rádi bychom do Diodu nalákali lidi různých skupin a všech věkových kategorií,“ řekl na Regionu Martínek.

Po rekonstrukci prostor bývalého kina Sokol otevřelo Divadlo otevřených dveří poprvé prvního dubna 2011. Od počátku Diod vedla Karolína Koubová, která v loňském létě odešla na mateřskou dovolenou. „Výhodou celého projektu je to, že se v něm drží stejní lidé. Kromě Karolíny, která má mateřské povinnosti, se kolem Diodu pohybují prakticky pořád stejní lidé,“ zhodnotil Martínek.

V Diodu vystupují i žongléři a akrobaté na hrazdách …

Od počátku se divadlo zaměřilo na takové formy jako nový cirkus, pohybové divadlo nebo scénický tanec. „Pohybové divadlo, to je celá řada disciplín. Měli jsme u nás francouzské žongléry, v dubnu přijedou německé artistky, které pracují s obručí Hula Hoop. Někteří vystupující se drží na zemi, jiní létají vzduchem. Občas se do toho tančí nebo se pouštějí multimediální vizualizace,“ přiblížil pestrý program Diodu host Regionu. Podle něj nejde vždycky o vážné umění. „Někdy je to jen o radosti z pohybu. Člověk v tom nemusí hledat velké filozofické myšlenky nebo umění, ale pohybem se prostě dá vyjádřit spousta emocí,“ dodal Martínek.

a lidé z Jihlavy se učí létat na šálách

„Akrobacie na šálách je další disciplína nového cirkusu. Jihlavská rodačka Eliška Brtnická, která se této aktivitě dlouhodobě věnuje, uspořádala v Jihlavě workshop. A místní Karolínu Koubovou a Adama Hrušku cvičení tak nadchlo, že si udělali trenérské zkoušky. A teď cvičí zájemci z řad dospělých i dětí v pondělí a v úterý celé odpoledne,“ přiblížil host.

Zavěšeni na šále si protáhnete celé tělo

Jako úplně jiný zážitek než cvičení v posilovně hodnotí akrobacii na šálách Přemysl Martínek. „Cvičení na šálách je relaxující a pro tělo uvolňující. Je samozřejmě i fyzicky náročné, ale ne tolik jako cvičení v posilovně. A ještě to krásně vypadá. Lidé si zalétají pod střechou divadla zavěšeni na šále. Je to zcela specifický druh pohybu a zážitek je aktuálně velmi oblíbený,“ představil Martínek.

Rekordní návštěvu přilákal Wohnout

„Při organizování koncertů, divadelních vystoupení, výstav a různých setkání už jsme zažili celou řadu stresových situací. Všechno se ale řeší celkem lehce. Největší nervy jsme měli asi při dvojkoncertě skupiny Wohnout, kdy se do Diodu nacpalo dvakrát pět set lidí,“ vzpomněl Přemysl Martínek.

Spustit audio