Jihlavské muzeum bude za asi 35 milionů modernizovat své vybavení

23. září 2018 06:00

Muzeum Vysočiny Jihlava začne příští rok s modernizací evidence, péče a zabezpečení svých sbírek, které čítají asi 300.000 předmětů.

Z Integrovaného regionálního operačního programu získalo evropskou dotaci 29 milionů korun, celkově investuje v příštích čtyřech letech asi 35 milionů korun. Nakoupí za ně i speciální vybavení včetně Ramanova mikroskopu, který umí rychle a spolehlivě určit mimo jiné i drahé kameny. Díky investici bude Jihlava mezi muzei srovnatelné velikosti patřit k špičkovým pracovištím, řekl ředitel muzea Karel Malý.

Speciální mikroskop

Práci se speciálním mikroskopem, jehož pořizovací cena začíná na 1,5 milionu korun, už testoval na jednom z prstenů z archeologických sbírek muzea. „Dosud jsme nevěděli, jaký kámen je v něm zasazený. Dal by se určit i jinými metodami, ale tahle je velice rychlá a spolehlivá. Za třicet vteřin jsme věděli, že je to diamant. Předpokládali jsme to, ale jistotu jsme neměli,“ řekl Malý. Podle vedoucího archeologického oddělení muzea Davida Zimoly je prsten z přelomu 16. a 17. století a nosila ho dáma pohřbená u kostela svatého Jakuba v Jihlavě, kde ho archeologové v roce 2006 našli.

Většinu moderního vybavení pro restaurátory a konzervátory nakoupí muzeum v příštím roce. Jednu z konzervátorských dílen má v Heleníně u Jihlavy, zpracovává v ní především kovové archeologické nálezy včetně mincí. V druhé konzervátorské dílně přímo v Jihlavě se pracuje s dřevěnými, papírovými a textilními předměty.

Digitalizace sbírkových předmětů

Část získaných peněz vloží muzeum také do digitalizace sbírkových předmětů, která má usnadnit práci s nimi. „Výsledkem by mělo být to, že o každém sbírkovém předmětu, který je v muzeu, budeme mít digitální záznam. A u některých předmětů, kde to má smysl, bude popisný text doplněný i obrazovou dokumentací, případně 3D skenem,“ řekl Malý. Na digitalizaci se budou podílet kurátoři sbírek i externí dodavatelé. Prozatím má muzeum digitální záznam jen u některých předmětů.

zdroj: ČTK
Spustit audio