Jihlavské Alzheimer centrum čeká na výsledky testování koronaviru. Podstoupili je všichni

24. červenec 2020 04:00

Situace kvůli nákaze koronavirem se na Vysočině stále mírně zhoršuje. Onemocnění se dostalo také do Alzheimer centra v Jihlavě.

Pozitivní test už mělo minimálně 11 lidí ze zařízení. Odběry podstoupili všichni zaměstnanci i klienti. Kompletní výsledky budou známé dnes odpoledne.

„Bylo otestováno dalších 81 zaměstnanců a 81 klientů,“ říká do telefonu regionální ředitelka Alzheimercentra Helena Nováková, do jejíž správy spadá i zařízení v Jihlavě. Testem museli projít všichni klienti a personál.

Přes jednoho klienta

Koronavirová nákaza se do centra podle Heleny Novákové dostala přes jednoho z klientů. „Jedna z klientek Alzheimer centra byla hospitalizovaná se specifickými příznaky a v rámci vyšetření v nemocnici byl proveden také test na covid-19 a byl právě zjištěný jako pozitivní a to byla vlastně první indicie, která byla zjištěna.“

Celé centrum teď proto musí přijmout další ochranná opatření. „Je zavedena izolace pozitivních klientů, kdy je nastavena covid-zóna v zařízení. Striktně je dodržován hygienický režim za použití osobních ochranných pomůcek. Byl domluven termín na plošnou dezinfekci celého zařízení s využitím moderní nanotechnologie a interně do obdržení do celkových výsledků testů je nastavená karanténa pracující na zařízení.“

Bosch Diesel

Kromě Alzheimer centra je ohnisko také ve firmě Bosch Diesel, naopak ve Větrném Jeníkově už lidí s pozitivními testy ubývá. Kraj Vysočina proto podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) naplánoval na pondělí jednání covid skupiny krizového štábu.

„Tam se upraví další záležitosti, ale samozřejmě bude záležet na tom, jak a jakým způsobem rozhodne krajská hygienická stanice.“

Kraj už také zakázal návštěvy v některých domovech pro seniory. Region je podle odborníků na případnou druhou vlnu koronaviru připravený. Zásoby ochranných a desinfekčních prostředků ve všech zařízeních jsou na zhruba 3-4 měsíce a kraj řeší další objednávky ochranných pomůcek.

Připravené jsou i nemocnice, ve kterých jsou vyčleněná lůžka pro případné nakažené koronavirem.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související