Jihlavský Bosch považují hygienici za největší hrozbu nákazy. Pracovníci se pohybují po celém kraji

23. červenec 2020 06:00

Hygienici ji označují za jedno z největších rizik v souvislosti s šířením koronaviru. Jihlavská společnost Bosch Diesel už přijala řadu opatření k zamezení šíření nákazy.

„Pár lidí nakažených tady je, někdo je v karanténě, jinak normální. My tam máme zavřenou dílnu, akorát jdeme na oběd, jinak nic, obavy nemám,“ říká pan Tomáš krátce poté, co po směně opustil pávovskou továrnu Bosch.

Podle jeho slov platí uvnitř závodu opatření, lidé nosí roušky. „Třeba na obědě nedostáváme pití, jen balený pití, příbory nám taky dávají balený.“

„Za tu dobu, co jsme tady od toho jara, už si člověk nějak zvyknul, dosud se to nerozjelo ve velkým,“ dodal další oslovený pracovník, pan Miroslav.

Testování přímo v závodu

Jihlavská firma Bosch přijala řadu bezpečnostních opatření, zaměstnancům umožňuje testování na koronavirus přímo ve svém areálu. Vzorky vyhodnocují na speciálním přístroji, který má továrna k dispozici.

Českému rozhlasu to potvrdil šéf odborové organizace Ladislav Melichar: „Přijede lékař, odebere vzorek, během dvou hodin je vyhodnocen. Pokud je negativní, je všechno v pořádku, pokud je pozitivní, odesíláme zaměstnance do nemocnice nebo k lékaři.“

Největší riziko

Epidemiologové nechtějí zatím současnou situaci kolem šíření koronaviru ve firmě potažmo na celé Vysočině hodnotit. „Tady se těžko hledají vhodná slova, nevíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ řekl hygienik Jiří Kos.

„Podle mě pořád největším rizikem je firma Bosch, protože její zaměstnanci se rekrutují z celého kraje, pohybují se po celém kraji.“

Zpomalit nebo případně zastavit šíření nákazy mezi pracovníky firmy by mohla celozávodní dovolená. Tu Bosch se čtyřmi tisíci zaměstnanci vyhlásila od začátku příštího týdne.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související