Hygienik: Covid-19 se na Vysočině z obcí přesouvá do firem. První případy jsou v jihlavském Boschi

21. červenec 2020 08:40

Hygienici se na Vysočině stále potýkají s nákazou koronavirem. Aktuálně zrušili opatření ve Větrném Jeníkově, naopak nové nakažené hlásí z firem.

Nejnovější informace se týkají jihlavské firmy Bosch. „Dělali jsme první záchyt a včera se objevily první dva potvrzené případy,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Vysočina hygienik Jiří Kos.

„Nemáme ještě výsledky vyšetření podstatně většího počtu kontaktů, kde je poměrně velká šance při charakteru práce a prostor a počtu lidí, kteří se v nich zdržovali, je šance, že se nám to objeví u většího počtu lidí. Byl bych strašně rád, kdyby to nebyla pravda,“ dodal Jiří Kos.

Hygienici testovali desítky lidí. „V obci se ta situace řeší poměrně snadno. U firem, kam třeba dojíždějí lidé z celého kraje, tam je vyhledávání kontaktů mnohem komplikovanější.“

AKTUÁLNĚ: další nakažení

Ve středu hygiena oznámila, že nakažených v jihlavské firmě Bosch je celkem sedm osob. Podle předsedy odborové organizace Ladislava Melichara jsou z oddělení, která jsou sice navázaná na výrobu, ale nejde o zaměstnance, kteří by pracovali přímo na linkách.

Společnost zatím nepřerušila výrobu. Poslala pouze domů pracovníky, u kterých se nákaza prokázala a kteří s nimi byli v kontaktu. Řádově jde o desítky zaměstnanců.

Alzheimer centrum Jihlava

V Alzheimercentru Jihlava potvrdily testy onemocnění covidem-19 u pěti klientů a čtyř zaměstnanců. Informace potvrdil hygienik Jiří Kos.

Doplnil, že testovaní budou i další obyvatelé a pracovníci domova. Budou plošně testovaní. Dohromady to bude 150 odběrů,“ uvedl Kos.

Domov se zvláštním režimem má asi 100 klientů a šest desítek zaměstnanců, řekla agentuře ČTK jeho mluvčí Martina Svobodová. Uvedla, že první nákaza covidem-19 se prokázala během hospitalizace jedné klientky, nynější výsledky vyplynuly z následného částečného testování v tomto zařízení. Péče o obyvatele centra je podle ní zajištěná.

autoři: Robin Šalamon , mik
Spustit audio

Související