Jihlavská nemocnice chystá sbírku pro dceru zdravotní sestry, která podlehla covidu-19

18. listopad 2020 16:20

„Ve věku 39 let zemřela ve své ‚vlastní‘ nemocnici po nerovném boji s nemocí covid-19 jedna z nás,“ napsalo na facebooku vedení Nemocnice Jihlava.

Zdravotní sestra Kateřina Šestáková nemoci podlehla minulý týden, ve středu měla pohřeb. Nemocnice připravuje veřejnou sbírku pro její sedmiletou dceru. Podle ředitele nemocnice Lukáše Veleva by se mohla rozběhnout na konci tohoto či začátkem příštího týdne.

Zdravotní sestra pracovala v nemocnici - s přestávkou na mateřskou dovolenou - od roku 2001. „Se ztrátou milé a příjemné kolegyně se nelze vyrovnat,“ píše ve statusu na facebooku nemocnice.

Peníze pro dcerku

Vedení se rozhodlo rodině sestry pomoci sbírkou. „Z technických důvodů ji spustí místní odborová organizace s naší dopomocí,“ přiblížil pro Radiožurnál ředitel zdravotnického zařízení Lukáš Velev. „Jakmile bude transparentní účet připraven, budeme všechny informovat. Příspěvky chceme poskytnout sedmileté dívce, která po zesnulé zůstala.“

Podle Veleva chce sbírku podpořit jak Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, tak i jiné nemocnice v republice.

První případ úmrtí

V jihlavské nemocnici jde o první případ úmrtí kvůli covidu mezi personálem. Celkem se tam nakazilo 300 zaměstnanců. Do práce tam kvůli pozitivnímu testu aktuálně nechodí 120 lidí.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je tento případ důkazem toho, jak je koronavirus zrádný i pro mladé lidi. „Je to tragédie a důkaz toho, že nemoc covid-19 je opravdu zrádná a nelze ji odbýt tím, že zabíjí pouze staré a nemocné. Nemoc je velmi nebezpečná,“ prohlásil.

Aktuálně má v Česku pozitivní test na koronavirus zhruba 8800 lékařů, zdravotních sester a ostatního zdravotního personálu. Kubek uvedl, že počet nakažených mírně klesá. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo už 22 zdravotníků.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio