Jihlava: Spor magistrátu se zahrádkáři kvůli cyklostezce v Helenínské ulici

10. březen 2021 19:00

Jihlavská cyklostezka Helenínská - Mlýnská je prozatím pouze na papíře. Přesto už teď budí kontroverze.

Město totiž začalo u řeky Jihlavy s vytyčením svých pozemků a kácením stromů. Lidem, kteří v okolí řeky mají své domy a zahrádky, ale nikdo nic neřekl a na jejich oplocených pozemcích se z ničeho nic objevily zelené kolíky.

Místní tak zjistili nejen to, že jejich pozemek vlastně není jejich, ale kvůli kácení navíc přišli o své dlouho opečovávané švestky či lísky. A jihlavský magistrát se teprve teď rozhodl své kroky vysvětlit.

Nekomunikovali jsme…

„Uznávám, že tím, že jsme s vámi nekomunikovali, tak to bylo špatný,“ započal ve středu omluvou debatu o cyklostezce Helenínská na stejnojmenné ulici s místními obyvateli náměstek primátorky Petr Ryška (ODS).

Na smír to ale dlouho nevypadalo. „Druhá stránka, kterou já vidím, je, že ta cyklostezka tady bude vhodná a prospěšná pro obyvatele Jihlavy,“ vysvětloval náměstek.

Pohled majitelů zahrádek u řeky Jihlavy, kudy má cyklostezka vést, byl ale opačný. Ti navíc chtěli vědět, zda je stavba opravdu připraví o část užívaných pozemků. „Pokud vám jde o pozemky, tak ty pozemky nejsou vaše, vy na nich máte jen ty zahrádky.“

To jsou naše pozemky!

Debata se pak vyhrotila ještě více v okamžiku, kdy došlo na vysvětlování postupu vytyčování budoucí stavby, při kterém pracovníci najaté firmy údajně přelézali ploty zahrádek. „Tady jde o to, jak můžete vytyčovat na oplocených zahradách.“

„Někde byly branky, kde to nešlo, přelezli plot. Nemáme kontakty na vlastníky.“ Rozvířená atmosféra se ale nakonec přece jen trochu uklidnila. „Vy jste nás nemohli najít, nakonec jste nás sem pozvali. Dobře, nechme to plavat. Bavme se o tom, co může být dál. Ale chtěli bychom, aby tam byli udělány nějaké úpravy, tak aby bylo zachováno naše soukromí, aby ty zahrádky byly aspoň trochu oddělené od cyklostezky, to je myslím hlavní, co my chceme,“ představili po bezmála hodinové debatě ústy Jana Kružíka místní obyvatelé své požadavky, které považují za podstatné.

„Moc děkuji za tohle, co říkáte, že ta domluva je teoreticky možná,“ reagoval s úlevou náměstek Petr Ryška. Podle Jana Kružíka, který s vedením města debatoval nejčastěji, tak nakonec setkání mělo svůj význam. „To, že s námi začala radnice jednat. A ty problémy řeší, protože doteď se o nás vůbec nezajímala. My jsme se všechno na začátku dozvěděli tak, že jsme dali dotaz, proč nám kácí stromy u zahrad nebo v zahradách.“

Práce na stavbě cyklostezky by měly začít ještě letos v květnu. Hotová by pak měla být v roce 2022. Jaká bude její finální podoba, ale bude záležet i na dohodě s vlastníky zahrádek a přilehlých domů, se kterými město vyjádřilo ochotu jednat.

autoři: Patrik Salát , mik

Související