Ze soudních síní patrně zmizí část přísedících, tzv. soudců z lidu. Zůstanou jen u násilných činů

7. březen 2021 06:00

Novela zákona ministerstva spravedlnosti, která už prošla sněmovnou, se chystá omezit laický element u soudních přelíčení. Větší prostor dostane samorozhodování soudců.

U soudů nejspíš ubude přísedících. Takzvaní laičtí soudci z lidu totiž podle kritiků zpomalují některá trestní řízení. Ministerstvo spravedlnosti proto plánuje v novele zákona roli přísedících u některých případů omezit. Soudům by tak mohla odpadnout potíž se sháněním většího počtu přísedících.

Laický element

„Člověk to musí brát jako profesi, která je. Slyším tam věci, které příjemné nejsou. Podepsal jsem mlčenlivost, takže si to odnáším pouze sám. Ale beru to jako profesi, kterou je potřeba dělat.“ Lubomír Dohnal působí u okresního soudu v Jihlavě jako přísedící od roku 2006. A podle něj je role tzv. laického elementu u soudu důležitá.

„Situace je taková, že je v senátu předseda, kde je soudce profesionál a dva přísedící. Myslím si, že jsme takovým plnohodnotným poradním členem pro toho soudce.“

Věkový průměr

Ne všichni ale roli přísedících u soudu kvitují. Kritici často poukazují na to, že se takzvaní soudci z lidu ve složitější problematice neorientují, a navíc jde často o starší osoby. To potvrzuje třeba i věkový průměr čtyřiceti dvou přísedících u žďárského okresního soudu.

„Věkový průměr přísedících činní 62 let, z čehož vyplývá, že jde o zpravidla starší osoby,“ říká mluvčí soudu Klára Sklenářová.

Tradice

Také kvůli tomu ministerstvo spravedlnosti původně chtělo parlamentu letos v lednu předložit novelu zákona, která by s přísedícími u soudu již nepočítala, vysvětluje mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. „Nakonec jsme na ministerstvu dospěli k názoru, že účast tohoto tzv. laického prvku na soudním rozhodování, je i v rámci Evropských zemí stále významně zakořeněna.“

Nicméně role přísedících se podle mluvčího Řepky díky zmiňované novele zákona přeci jen podstatně změní. „Rozhodování v senátu soudu by mělo být omezeno na skupinu nejzávažnějších trestních činů. Mezi nimiž zůstávají především násilné trestné činy.“

Trestní kauzy

Úplně by pak přísedící měli zmizet u rozhodování v případech hospodářské a majetkové kriminality. Třeba jihlavská soudkyně Martina Chlupáčková to považuje za krok správným směrem.

„Z mého pohledu je to krok správným směrem. Do určité míry si myslím, že je to ještě nějaký pozůstatek té dřívější úpravy, kdy ten lidový prvek na těch soudních řízeních měl participovat. Ale vím, že třeba jeden z kolegů soudců si moc pochvaluje spolupráci s přísedícími.“

Novelu zákona, která upravuje roli přísedících, schválila už na konci ledna sněmovna a v současnosti ji má na stole senát. Platit by mohla začít od příštího roku. Soudům s její platností ubude nejen řízení s přísedícími, ale i komplikace s jejich sháněním.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio