FOTO: Na jihlavské náměstí přijely artistky s moderním cirkusovým představením

20. květen 2021 06:00

Masarykovo náměstí v Jihlavě bylo ve středu v podvečer svědkem improvizovaných vystoupení deseti artistek, které předvedly, jak vypadá současné cirkusové umění.

Centrum Jihlavy se stalo svědkem neobyčejných vystoupení, které nezastavil je ani vydatný déšť. Do krajského města totiž zavítal cirkus, respektive festival současného cirkusového umění Fun Fatale.

Jihlavané mohli na Masarykově náměstí sledovat vystoupení deseti artistek, které předvedly improvizované minutové performace pod širým nebem.

Časomíra

Zvuk časomíry právě ukončil jedno z minutových tanečních vystoupení Elišky Brtnické. „Jsou to takové útržky z mojí inscenace, která se jmenuje Fish Eye. Má to takovou pohybovou kvalitu, která je v tom představení a tady je rozkouskovaná.“

Festival současného cirkusového umění Fun Fatale, Jihlava

Ke svému uměleckému vyjádření pak Eliška Brtnická využívá nejen jednu ze železných soch, na kterou zrovna vyšplhala, ale také klimatizační rouru, kterou má navlečenou na ruce. „Je to vlastně součást kostýmu, vydává to takový zvuk a mění délku a tvar. To, co mě baví, je to pomezí pohybu a výtvarného umění.“

V koupacích čepicích

Další rozměr unikátnímu akrobaticko-tanečnímu vystoupení dodává vydatný déšť, který se spustil téměř současně se začátkem programu. Ani to ale deset performerek, které na náměstí předvádějí své umění, nelimituje.

Některé navíc rovnou dorazily v koupacích čepicích, jako třeba Jana Ryšlavá. „Je to součást konceptu kostýmu, a zároveň počasovo-sportovní.“

I přes nepřízeň počasí první kulturní akce v ulicích Jihlavy přitáhla své diváky.

Mezinárodní festival Fun Fantale pokračuje na Masarykově náměstí v Jihlavě také ve čtvrtek tzv. kabaretem. Divákům nabídne akrobatická čísla, která zakončí společná taneční choreografie účinkujících artistek.

autoři: Patrik Salát , mik