Jihlava chce blokovat rozvoj okolních obcí. Koalice nepodpoří změny územních plánů

9. listopad 2019 06:00

Jihlava chce utlumit rozvoj svých satelitů. V posledních letech lidé intenzivně stavěli rodinné domy třeba v okrajových částech Popice nebo Zborná.

Napříště už ale tolik příležitostí nedostanou, magistrát totiž v příměstských částech nebude povolovat změny územního plánu ve prospěch bydlení.

Nesoulad v zastupitelstvu

Že by byli jihlavští zastupitelé v této otázce jednotní, to se říci nedá. Novou strategii navrhuje současná koalice jihlavského magistrátu, opozice ale nesouhlasí. „Třeba pan náměstek Zeman si rodinný dům postavil a bydlí daleko od Jihlavy, a určitě se mu tam bydlí dobře,“ řekl Radek Popelka (ANO) z opozičního tábora na adresu náměstka primátorky Víta Zemana (TOP09 a Žijeme Jihlavou). „Nemyslím si, že by někdo chtěl žít v chatě jako já,“ reagoval Zeman.

Nemůžeme si dovolit …

Vedení Jihlavy je přesvědčené, že město žije, když žije jeho centrum. „Nemůžeme si dovolit, abychom rozvíjeli městské části a nedokázali lidem nabídnout bydlení uvnitř města,“ řekl Vít Zeman.

Opozice v čele se zastupiteli z hnutí ANO je ale přesvědčená, že se najde dostatek lidí, kteří chtějí bydlení venkovského typu a to jim Jihlava nabídnout neumí. „Nechtějí bydlet na náměstí ani v developerských panelácích.“

Změny územního plánu

Koaliční zastupitelé už při teď projednávané změně územního plánu vyřadili ty návrhy, které by lesy a půdu v okrajových částech měnily na pozemky pro bydlení.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související