Zdaleka ne všechny školy se připojily ke stávce. Naopak na jihlavské ZŠ Kollárova učí jen prvňáky

6. listopad 2019 06:00

Školské odbory ve středu organizují stávku učitelů za vyšší platy. Ne všechny školy na Vysočině se ale k protestu připojily, některé jen tiše.

V jihlavské Základní škole Kollárova s 602 žáky se kvůli dnešní stávce učí jen prvňáci, otevřená je také přípravná třída. Pro starší děti zůstala škola zavřená. Z 33 učitelů se ke stávce nepřipojilo pět. Pro malé děti zajistila škola i družinu, půl hodiny před 08:00 jich tam bylo kolem 20, řekl médiím ředitel Tomáš Zeman. Děti, které přišly, dostanou i oběd. Další dvě základní školy ve městě zůstaly zavřené. Učitelé protestují, protože jsou nespokojeni s výsledky vyjednávání o růstu svých platů.

ZŠ Seifertova Jihlava

Další jihlavská základní škola, Seifertova, se ke stávce připojila také. „Mně to nevadí, já si můžu vzít dceru do práce. Pokud k tomu mají nějaký adekvátní důvod, tak proč ne,“ řekla Českému rozhlasu maminka, paní Markéta.

Odbory

Podle předsedy školských odborářů Rudolfa Kočího jde ve stávce nejen o platy učitelů, ale i o celkové podmínky pro práci ve školách. „Zaměstnanci si stěžují na inkluzi, na celou řadu záležitostí, které jim stěžují podmínky. Teď chybí šest tisíc pracovníků ve školství a je předpoklad, že do čtyř let to bude deset tisíc.“

Humpolec, Žďár nad Sázavou

V Humpolci jsou dvě základní školy – Hradská a Hálkova. ZŠ Hradská se ke stávce připojila a na svém webu uvedla, že rodiče mohou i nemusí poslat děti do školy. Naopak základní škola Hálkova podpoří stávku jen tiše – učitelé nebudou první dvě hodiny učit, jen pohlídají děti ve třídách.

Ve Žďáře nad Sázavou nestávkuje ani jedna základní škola.

Asi desetina učitelů

Podle informací odborového předáka Rudolfa Kočího se ke stávce připojilo asi 810 lidí, což je desetina z celé Vysočiny. Jak řekl agentuře ČTK, je to pro něj zklamání. Zcela zavřených je 14 škol, dalších 26 má omezený provoz.

Střední školy a učiliště

Podle informací Kraje Vysočina, který zřizuje 35 středních škol, se ke stávce připojilo 13 z nich. Vyučovat se určitě nebude na havlíčkobrodské hotelové škole, jiné střední školy kvůli stávce většího počtu učitelů vyučování zkrátí.

„Ve škole nestávkuje 17 lidí, 34 stávkuje,“ řekla Radka Svatošová, zástupkyně ředitele Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Škola se 439 žáky nabídla rodičům těch nezletilých, že pro děti zajistí dohled. Zájem ale prozatím nikdo z rodičů neprojevil, řekla Svatošová.

autor: Zuzana Dudášová | zdroj: ČTK
Spustit audio