Jedlá soda a kyselina citronová: Jednoduchý návod, jak vyčistit hrob před Dušičkami

16. říjen 2024 16:00

Vyčistit náhrobek od nánosů špíny, mechu a oxidace, dodat a naaranžovat dekorace a věnce. Dva týdny před Dušičkami mají plné ruce práce odborníci na čištění a údržbu hrobů. Někteří se na památku zesnulých připravují i s půlročním předstihem.

„Já to tak neřeším. Stačí mi přijít až třicátého, nebo i později. Dušičky jsou pro mě prvního a druhého listopadu, ne osmadvacátého října,“ vysvětluje svůj přístup paní Marie na městském hřbitově v Pelhřimově.

Ale ne všichni to berou takto uvolněně. Miroslav Peterka, který vede rodinnou firmu v Plačkově zaměřenou na výrobu smutečních vazeb a údržbu hrobů, má před Dušičkami napilno. „Objednávky se začínají rychle plnit. Devadesát procent naší práce tvoří čištění hrobů – hlavně odstranění listí, standardní údržba a instalace dekorací, jako jsou věnečky a košíčky,“ popisuje své pracovní období před Dušičkami.

Pro ty, kteří se chtějí o hrob svého blízkého postarat sami, má Peterka jednoduchý návod. „Většina nečistot, jako je vodní kámen, řasy a mechy, se dá vyčistit běžnými prostředky, které máte doma – jedlá soda, ocet, mýdlo, teplá voda a kyselina citronová. Když tohle nepomůže, přichází na řadu chemie,“ radí.

Peterka už také připravuje smuteční vazby. „Na Dušičky se připravujeme už půl roku dopředu. Děláme věnečky, košíčky a další dekorace. Ročně jich vyrobíme zhruba 2000, což je právě teď v předdušičkovém období nejvíce.“

Pokud si chcete nechat odborně vyčistit hrob, ceny se podle Peterky pohybují kolem 1200 korun, v závislosti na velikosti hrobu a míře znečištění. Ceny dekorací zůstávají podobné jako v loňském roce, takže se lidé nemusí obávat výrazného zdražení.

autor: Milan Soldán
Spustit audio