Každá kapka se počítá: Třebíčská nemocnice opět láká nové dárce krve

17. říjen 2024 14:30

Třebíčská nemocnice se opět zapojila do každoroční akce Nadačního fondu Kapka naděje s názvem "450 ml naděje", která se zaměřuje na podporu dárcovství krve. Letos se přihlásilo přibližně 40 nových dárců, kteří přišli darovat krev poprvé.

Odběrové středisko v nemocnici vítá každého prvodárce, protože zásoby krve jsou pro fungování zdravotnických zařízení neustále potřeba.

Jedním z prvodárců byl i pan Martin z Březníku, který se rozhodoval delší dobu, ale nakonec mu pomohla právě tato akce. „Rozhodoval jsem se delší dobu, ale potřeboval jsem nějaký impuls. Tím, že je tady ta akce, tak jsem se konečně odhodlal,“ svěřil se Martin po svém prvním odběru krve. Jako bonus si odnesl zjištění své krevní skupiny a plánuje darovat krev i v budoucnu.

Podle organizátorky akce, Xenie Mráčkové z Nadačního fondu Kapka naděje, se třebíčská nemocnice tradičně těší vysoké účasti. „Jednou za rok, vždycky pravidelně v říjnu, máme tuto akci v Třebíči. Musím říct, že tyto akce zde patří mezi nejúspěšnější,“ uvedla.

Transfuzní oddělení třebíčské nemocnice zpracovává krev dárců a vedoucí odběrového střediska Petra Vojáčková zdůrazňuje potřebu všech krevních skupin, přičemž univerzální dárcovskou krevní skupinou je nula mínus. „Potřebujeme všechny krevní skupiny. Univerzální dárcovská skupina je nula mínus, což je krev, kterou můžeme podat všem pacientům. Schováváme si ji opravdu pro případy nouze,“ řekla Vojáčková. Dárci krve dostávají za svůj dobrovolný čin sladké občerstvení a pití, a mají nárok na den volna v práci a příspěvek na dopravu a stravné.

Darovat krev mohou zdraví lidé ve věku 18 až 65 let, kteří váží více než 50 kilogramů. Zdravý člověk může darovat krev čtyřikrát až pětkrát ročně.

Spustit audio