Veterináři prověří víc než desítku farem na Vysočině a v Jižních Čechách, kde měli zaměstnanci týrat zvířata

17. říjen 2024 09:25

Státní veterinární správa se začala zabývat nahrávkami, které pořídil spolek Zvířata nejíme ve dvanácti kravínech v Česku. Na záběrech je zobrazeno týrání zvířat zaměstnanci farem.

Jde o podniky, odkud odebírá mléko jihočeská společnost Madeta. A většina z nich se nachází na Vysočině, konkrétně na Třebíčsku.

Video začíná promluvou jedné z členek spolku. Oznámí, že jde o farmy, které dodávají mléko pro Madetu a následně už spolek pouští tajně pořízená videa z jednotlivých podniků. Na nich můžeme vidět a částečně i slyšet kruté zacházení se zvířaty. Na videu lze vidět, jak zaměstnanci krávy kopou, bijí tyčemi nebo je na řetězu kolem krku vláčí za traktorem. U toho obvykle zvířatům sprostě nadávají.

Záběry z dvanácti farem

Většina farem, kde spolek Zvířata nejíme záběry pořídil, je na Třebíčsku - konkrétně se nachází v Kožichovicích, Rudíkově, Slavičkách, Koutech, Čáslavicích, Starči, Budkově a Čechočovicích a doplňují je i videa z jihočeských Třebětic, Kostelního Vydří a Velké Lhoty a z Růžené na Jihlavsku. Podle zástupce spolku Lukáše Vincoura jsou záběry pořízené tajně a aktivisté je sbírali celkem dva roky.

Madeta tak zřejmě nebude jedinou firmou, na jejíž dodavatele se spolek zaměřuje.

Konec spolupráce a trestní oznámení

Společnost Madeta pro ČTK chování ke zvířatům zachycené na videu jednoznačně odsoudila. Upozornila pouze, že kravín v Čechočovicích mezi její dodavatele nepatří. Nicméně s ostatními zmíněnými společnostmi je firma připravena ukončit spolupráci. To bude zřejmě záviset i na tom, co zjistí státní dozorové orgány. Spolek Zvířata nejíme totiž všechna svá zjištění předal Státní veterinární správě a ta podle jejího mluvčího Petra Majera začíná okamžitě jednat.

Na záběrech je podle vetrinářů vidět jasné týrání zvířat, nevylučují tedy ani podání trestního oznámení. Současně důkladně prověří historii farem, a zda už v nich museli podobné problémy řešit v minulosti.

Personální důsledky

Zatím se pro Českou tiskovou kancelář vyjádřil předseda představenstva zemědělského družstva v Kožichovicích Jakub Fukal, který záběry označil za nepěkné a plánuje z nich vyvodit personální důsledky. Vyjádření dalších zemědělců budeme dnes zjišťovat.

Spustit audio