Jeden z nejslavnějších novodobých českých vozů Škoda Octavia má narozeniny

23. duben 2016
Motorsvět

V dubnu oslavila své kulatiny novodobá Škoda Octavia. Vývoj tohoto modelu započal už v roce 1991, ale na trh byla uvedena až v roce 1996, první modely stále ještě vídáme na našich silnicích, v nabídce inzerátů začínáme u roku 1997, v benzinovém provedení s objemem 1,6 litru. Ve druhé části pořadu se podíváme na jihlavský polygon.

Ojetiny Octavie mívají kolem 210 000 kilometrů a startují na částkách kolem 25 000 Kč. Zde bych se rozhodně zaměřila na prověření stavu kilometrů, protože taková vozidla by při svém staří najížděla kolem 10 000 kilometrů ročně a to není zrovna věrohodné, radí Veronika. „Pokud se podíváme na zkušenosti majitelů s tou motorizací, nezmiňují nespokojenost a poruchovost, ale při vysokému stavu kilometrů musíme počítat s tím, že může odejít například cívka, což je záležitost zhruba do 2000 Kč, nebo škrticí klapka – taktéž kolem 1500 Kč. Z vyšších nákladů musíme myslet na výměnu rozvodového řemene kolem 6000 Kč, a samozřejmě dle potřeby mít na paměti výměnu brzd, výfuku, nebo třeba brzdových válečků.“

Spotřeba benzinu se pohybuje kolem 7,5 litrů, v zimě trochu více. Pokud se však chceme podívat do motorizací naftových, tak narážíme na královnu českých bazarů – škodu Octavii 1,9 TDI.

„Pokud jsme při prověřování bezinu měli mít oči na pozoru, tak u nafty to platí dvojnásob. Motory kolem roku výroby 2000 skutečně patří k téměř nesmrtelným, ale to neznamená, že je jejich koupě výhodou.

Zdokonalte své řidičské umění

V posledních letech na mnoha místech v Česku vyrostly polygony, jinými slovy dopravní hřiště pro dospělé. Lze si tam objednat kurz jízdy, kurz jízdy za horšího počasí a také je tam možné podstoupit školení ke snížení bodové zátěže.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio