Jaroslava Holinová má doma 368 forem na beránka. Ten první byl po babičce

K Velikonocům neodmyslitelně patří sladký beránek. Někdo ho polévá čokoládou, někdo jen cukruje, rodiny si střeží své tajné zaručené recepty a také formy.

Jaroslava Holinová z Libiše u Neratovic má takových forem tři sta šedesát osm.

Úplně prvního svého beránka zdědila paní Jaroslava Holinová po babičce. Přesněji, dostala ho od maminky jako svatební dar. První pečení se povedlo a do kameninových forem se Jaroslava doslova zamilovala. Měla štěstí, že nedaleko jejího bydliště, byla firma Keramo, která formy dlouho vyráběla.

„Narazila jsem na obchůdek, mraky nádherných forem, dnes už to tam není. Hned ten první rok jsem si nakoupila zajíčka, slepičku, všechny možný druhy beránků,“ vzpomíná. Nakonec zůstal au beránků a sbírka se utěšeně rozrůstala.

Koledníci dostávali malinkého piškotového beránka

Beránky měla Jaroslava Holinová ráda už jako malá. „Chodila jsem k tatínkově tetě, ona koledníkům pekla v malinký formičce beránka. Takže jsem si přinesla v ubrousku piškotového beránka. Jako holce se mi to hrozně líbilo, ale mamka mi po letech řekla, že jsem to vůbec nejedla,“ směje se.

Dnes si ale určitě ráda na beránkovi pochutná. S maminkou je pečou podle starého rodinného receptu, jehož základem je osm vajec.

Od bratra jsem dostala silikonovou formu. Ve sbírce ale zahrnutá není

Ve sbírce Jaroslavy Holinové jsou většinou beránci z kameniny, ale nebrání se jiným materiálům. Až na silikon.

„Tomu jsem opravdu na chuť nepřišla,“ přiznává, ale prozrazuje, že silikonovou formu doma má. „Jako dar pomsty jsem to od bratra dostala, ale zahrnutý ve sbírce nejsou,“ říká. V silikonu také nikdy nepekla, ač všechny ostatní formy vyzkoušela.

V Itálii a Francii pečou beránka nastojato, hlavou dolů

Nejstarší formy na beránky ve sbírce pocházejí z první poloviny devatenáctého stolení a stáří na nich ani není znát. Beránky na Velikonoce pečou hospodyňky v celé Evropě. Zajímavé jsou například formy z Itálie nebo Francie, ve kterých se peče nastojato, hlavou dolů.

„Vyběhne vám to nahoru, takže to pak seříznete,“ říká sběratelka. Odpadá tak strach, že těsto nevyběhne do druhé poloviny formy, což se často stává při pečení v českých formách, kdy beránek leží na boku.

Formy na beránka jsou v kuchyni velkou ozdobou

Beránkové formy jsou v kuchyních často vystavené jako dekorace. Není divu. Některé jsou krásně barevně glazované. Jaroslava Holinová má ve sbírce i chodskou keramiku zdobenou květinovým dekorem, nebo hrdějovickou keramiku s modrými květy na bílém podkladě. „To je taková srdeční záležitost, protože maminka Hrdějovice sbírala. My jsme toho měli v jídelně celý kout,“ dodává sběratelka.