Jaroslav Sapík: Kdybych měl vařit sám pro sebe, zřejmě by to skončilo u míchaných vajíček

11. prosinec 2019

Šéfkuchař Jaroslav Sapík se vyučil v hotelu Ambassador, zkušenosti sbíral později také v zahraničí. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajišťovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 1992 otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion.

Jaroslav Sapík je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné ji vrátit do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. Jinak ale žádná kuchyně podle něj není špatná, jsou prý jen dobří a špatní kuchaři.

Také gastronomické Vánoce jsou v rodině Sapíků klasické. Přes den drží půst, jenom si dají trochu vína nebo nějaký chlebíček, aby do večera vydrželi. K večeři mají rádi krémovou rybí polévku a nesmí chybět smažený kapr, na kterého si sypou křen. Bramborový salát dělají odlehčený, bez majonézy: „Je připravený jenom ze salátových brambor, spařené cibulky a trošky řepkového oleje, ochucený cukrem, solí a posypaný pažitkou. Právě ke smaženým věcem má být salát lehčí,“ doporučuje šéfkuchař.

Častou pochoutkou bývali v české kuchyni šneci. Sapíkovi je mají moc rádi, a tak na jejich svátečním stole nesmí chybět: „Šneky si děláme v pařížském těstíčku s pažitkovou omáčkou nebo po burgundsku. Na to se vždy celá rodina těšíme,“ říká Jaroslav Sapík.

Kuchařka Pochoutkový rok

Kuchařka Pochoutkový rok

Jaroslav Sapík je také jedním z porotců soutěže Českého rozhlasu Pochoutkový rok. „Právě vyšla první kuchařka Pochoutkového roku, která obsahuje 120 tradičních rodinných receptů. Jsou to recepty, které naši posluchači do soutěže poslali, a my jsme je jako porota vybrali. Náš ‚Pochoutkový tým‘ za soutěžícími vyjížděl a točil celou přípravu jídla až do finální fáze, kdy se ochutnávalo. Recepty jsou tedy perfektně vyzkoušené. Porota se schází každý týden a recepty vybírá. Přicházejí i takové, které ani neznáme. Jsou to vymakané rodinné recepty, podle kterých vařím i já,“ říká Jaroslav Sapík.

Vítězové a odborná porota Pochoutkového roku na sladko

Další ročník Pochoutkového roku, zaměřený hlavně na krajové speciality, již odstartoval a posluchači mohou své oblíbené rodinné recepty zasílat. Podrobné informace a přihlášku najdou na www.pochoutkovyrok.cz. Recepty se případně mohou posílat poštou na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 s uvedením hesla „Pochoutkový rok“.

Řád francouzských rytířů

Jaroslav Sapík je nositelem Řádu francouzských rytířů a vlastní i český řád, ale medaile podle něj nerozhodují: „Rozhoduje to, co je na talíři, tedy to, co umíte,“ říká Sapík.

Xaverovi také přiznal, že zatím nepotkal jídlo, které by neměl rád: „Já si myslím, že všechna jídla, která jsou dobře udělaná, patří na náš stůl, třeba i žemlovka. Musí tam přijít vše, co tam patří. Poznáš, když jídlo ošidíš.“

K jídlům, která má Jaroslav Sapík rád, patří také zvěřina. Například daněk na smetaně nebo s houbovou omáčkou, s těmi si umí vyhrát. A samozřejmě nesmí chybět brusinky. „Kdybych měl ale vařit jenom sám pro sebe, zřejmě by to skončilo u míchaných vajíček. Jsem rád, když si od vaření mohu odpočinout,“ říká Jaroslav Sapík.

Xaverovi prozradil ještě recept na milovanou zelňačku, který můžete slyšet v záznamu pořadu. A k poslechu si můžete uvařit další jídlo oblíbené u Sapíků – vepřové nožičky:

“Uvaříme dva kilogramy vepřových nožiček, které se přeseknou na polovinu. Na cibulový základ dáme kořenovou zeleninu, přidáme pálivou papriku, zakysanou smetanu a necháme to v tom hrnci. Doneseme si ručník, misku s vodou a pustíme se do jídla. K tomu si dáme víno nebo pivo. Je to velmi levná večeře, a pro dámy má bonus, krásně potom rostou nehty,“ říká s úsměvem šéfkuchař.

Spustit audio