Jarní výsadba ovocných stromů a keřů: co, kam a jak

22. duben 2022

Jaro je, po podzimu, druhé nejvhodnější období pro výsadbu. Zahradník by měl mít představu, do jaké velikosti strom nebo keř vyroste. A vybrat pro něj vhodné stanoviště. Rybíz, angrešt nebo kanadské borůvky mají rády mírné přistínění, třeba pod vysokými stromy. Slunce milují peckoviny a vinná réva. Vlhko nemají rády hrušně. Vděčné jsou jabloně, ty zvládnou téměř cokoliv. 

„Při výsadbě se vyplatí vyhloubit dostatečně velkou jámu, pro stromy 60 x 60 x 60 cm. Používat kůly či jiné opory, především pro jabloně a hrušně. Zajistit si dostatek vody na zálivku, aby bylo možné ke každému stromu v průběhu následujícího měsíce nechat vsáknout asi 100 litrů vody,“ říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Sázejte do směsi orniční vrstvy a kvalitního substrátu, k zatlučené opoře

Keřovému ovoci kopejte jámy menší (50 x 50 x 50 cm). Stromkové formy drobného ovoce potřebují oporu zachytitelnou v korunce. Na dno vykopané jámy dejte větší hrst Cereritu nebo po hrstce superfosfátu, draselné soli či lépe síranu, trochu ledku amonného s vápencem. Na to nasypte a ušlápněte 10 cm kvalitního substrátu odjinud, z jiného místa (koupený substrát nebo živný kompost z hnoje).

Sázejte do směsi orniční vrstvy a zmíněného lepšího substrátu, k zatlučené opoře. Vysazený strom upravte řezem. Stromek se k opoře pevněji váže až za 14 dnů, tři týdny, po výsadbě. Zlomené kořeny odstraňte čistým řezem nad lomem, otřepané konce také seřízněte do roviny (ať se rychle a dobře hojí).

Po vysazení spotřebujete určitě 50 litrů vody na nasycení zeminy v jámě a okolí

„Po vysazení zalijte, neušlapávejte. Prví dny po vysazení spotřebujete určitě 50 litrů vody na nasycení zeminy v jámě a okolí, dalších 30 litrů dodejte až následující víkend. Za další týden 20 litrů. Pokud prší, řeknete si možná, že zalévat netřeba. Pamatujte si, že významný déšť je takový, který dostatečně provlhčí 20 cm hloubky záhonu nebo 15 cm země v trávníku,“ uzavírá odborník.

Spustit audio

Související