Jaro je druhé nejvhodnější období pro dělení trsů trvalek. Kterých? Poradíme

25. březen 2022

Sněženky, krokusy, malé kosatce, orsej jarní, bledule a další časně kvetoucí rostliny už obarvily záhony na bílo, žluto či fialovo. Jaro je tu, můžeme se pustit do dělení trsů trvalek a jejich přesazování. Existuje nějaké pravidlo, kterých trvalek se to týká? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Časné jaro je svým způsobem druhé nejvhodnější období pro dělení trsů trvalek. V tom prvním období, zhruba od konce října, jsme dělili druhy kvetoucí v první polovině sezony (do června, července), které mají na podzim už zataženou nať.

Trvalky kvetoucí do zámrzu přicházejí na řadu teď, na jaře. Z vlastní zkušenosti mohu pro dělení tuhých trsů doporučit dvoje rycí vidle. Zarazíme je vedle sebe do středu trsu a páčením od sebe vytvoříme trsy dva. Je-li to potřeba, dělíme obdobně vzniklé poloviny na menší díly. Rycí vidle poškozují kořeny (a třeba i hlízky) daleko méně než rýč či lopata. Rozdělené trsy vysadíme na nová místa nebo jimi obdarujeme sousedy, známé.

Trvalky jsme ostříhali už v předjaří asi na 5 cm výšky, abychom nezapomněli, kde jsou

Pokud jste to neudělali v zimě, odstraňte teď, na začátku jara, nať nad všemi trvalkami raně rašícími, tedy třeba nad pivoňkami, floxy, rozchodníky, denivkami. Ale opatrně, mohou se už probouzet, rašit. Sestříhněte nať nad kořeny podzimních aster, vytrvalých, slunečnic, chryzantém, ale jen kousek nad zemí. Když je totiž seříznete těsně u země, mnohdy zapomenete, kde ty trsy jsou a než vykouknou, tak si po nich šlapete. Poškození obyčejně objevíte až když raší (raší pozdě). Místa, kam jste šlapali, neobrážejí. A když, tak až později: z náhradních pupenů pod těmi, které jste botou rozdrtili na začátku jejich rašení.“

Jak ošetřit kořeny rozdělených trvalek před přesazováním? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související