Jarní prázdniny na Vysočině - jak si je užít

12. únor 2024, aktualizováno

Od 12. do 18. února mají školáci na Vysočině jarní prázdniny. Termín platí pro všechny okresy. 

Termín jarních prázdnin na Vysočině se letos měnil kvůli konání mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Vyrazit můžete fandit a užít si atmosféru šampionátu. Jestli ale hledáte ještě další tipy, co o prázdninách na Vysočině dělat, nechte se od nás inspirovat.

Pokud chcete odstartovat prázdniny hudebním zážitkem, tak dnes v Náměšti nad Oslavou začíná v 17 hodin v tamním Městském muzeu posezení s harmonikou.

Koňský příměstský tábor

Například pelhřimovské Muzeum rekordů má prodlouženou otevírací dobu ve všech expozicích od 9 do 17 hodin. Dárkem bude také sleva na Českou knihu rekordů. Se vstupenkou ze Zoo Jihlava budete mít slevu 20 % ze vstupného.

V úterý 13. 2. pořádá jihlavské Muzeum Vysočiny přednášku o místních pověstech a od 13 hodin vypukne v nedaleké zoo masopust.

Program nazvaný „Za poznáním klášterní kuchyně“ chystají na zámku ve Žďáře nad Sázavou. Koná se v klášterní bazilice ve čtvrtek 15. 2. v 10.30 a 13.30. Program je pro rodiny s dětmi, ale i pro všechny ostatní, kdo se chtějí dozvědět, jak se vařilo, co se pěstovalo a jak se stolovalo ve žďárském klášteře. Dozvíte se více o ovocnářství, vinařství i chovu ryb.

Otevřen bude také poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Ten bude od 12. do 18. února k prohlídce vždy v 10, 12 a 14 hodin.

V Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě si můžete vyzkoušet biatlonovou střelnici

Novoměstské Horácké muzeum otevřelo novou výstavu s výletem do historie za Pernštejnskými ženami. Ve vestibulu muzea je také po dobu mistrovství světa v biatlonu, které se v Novém Městě koná, připravena k vyzkoušení biatlonová střelnice.

Regionální muzeum města Žďáru nad Sázavou nabízí hravé Divy fyziky. Ve velkém krasohledu mohou malí i velcí návštěvníci skládat obrovské souměrné obrazce, nahlédnout do světa ultrafialového záření nebo zjistit, jak vidí svět kolem sebe hadi. Mohou skládat hudbu pomocí laserové harfy, nebo si vyzkoušet být sami hudebním nástrojem. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Na prázdninový výlet zve Dům přírody žďárských vrchů v Krátké. Po celou dobu prázdnin má otevřeno od 10:00 do 16:00 a v sobotu do 17:00 a připravili tam dobrodružství, které návštěvníky zavede do světa víl, rarášku, vodníků a skřítků. Čeká vás cesta za pokladem, který hlídá jedno ze strašidel.

Ohorožené druhy stršidel

V Jihlavě ještě stále běží akce Zoo po tmě, to znamená, že areál má prodlouženou otevírací dobu.

V muzeu v Humpolci se zase koná výstava zaměřená na netopýry.

V pelhřimovské Galerii M se pak k vidění výstava plyšových medvědů z dob první republiky. Děti se tam formou hry mohou něco dozvědět i o jejich historii.

Sobota může zaujmout dobrodruhy. Například v 10 hodin začíná turistický pochod Rokštejn-Jihlava pod názvem Přepadneme Jihlavu.

Kdo by místo chůze uvítal plavbu, tak na Dalešické přehradě ve 13 hodin vyplouvá vyhlídková loď z přístaviště v Kramolíně.

A večer v 19 hodin v Telči na Panském dvoře završí den koncertem hudebníka Kudli. V neděli vystoupí hudební dvojice pro ty nejmenší děti Štístko a Poupěnka a to v Třebíči od 15 hodin.

autoři: Dáša Kubíková , hoch
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka