Jako nejlepší dobrovolní hasiči roku 2023 získali Křišťálovou přilbu. Jednotka funguje na žďárském zámku už od roku 1893

27. prosinec 2023

Nejlepšími dobrovolnými hasiči roku 2023 jsou v SDH Žďár nad Sázavou Zámek. V anketě se hlasuje ve dvou kolech - v tom prvním vybere sbory odborná porota, ve druhém hlasuje veřejnost.

Pokaždé jde o jedinečný zásah, který hasiči absolvovali, kde pomohli, kde ukázali, co všechno dokážou. V květnu letošního roku, na konci velké žďárské pouti, kdy se velké množství aut rozjíždělo po pouti domů, se stala kousek za městem hromadná nehoda čtyř aut poté, co mladý řidič zkolaboval za volantem.

Nejlepšími dobrovolnými hasiči roku 2023 jsou v SDH Žďár nad Sázavou Zámek

A hasiči ze zámku při ní byli nepostradatelní: "Ve stržanovském kopečku došlo k hromadné nehodě, kde už zasahovali profesionální hasiči, tak jsme se k nim připojili a začali vyprošťovat," vzpomíná na zásah velitel jednotky David Partl. Jejich efektivní práci při zásazích napomáhá i to, že profesionální hasiči berou žďárskou jednotku JPO 2 jako sobě rovné, a při záchraně lidských životů spolupracují.

Jeho kolegyně Dana Bauerová dodává: "Když jsme přijeli k té nehodě, tak jsem se jako zdravotník věnovala řidiči, který seděl na mezi a potřeboval posttraumatickou pomoc, protože byl lehce v šoku. Mně se ho podařilo zklidnit, po chvilce začal normálně komunikovat, takže jsem zjistila, jaké má zranění a mohla jsem ho předat do sanitky." Jako zdravotní sestra, která pracuje už 32 let v Nemocnici Jihlava, je na jakákoli zranění zvyklá a ve své práci se dále vzdělává na VŠPJ.

Dobrovolní hasiči se účastní akcí na žďárském zámku, kterých je během roku mnoho, často také předvádějí svou techniku a podílí se na zabezpečení požární ochrany

Hasiče podporovala už prababička

Jednotka sídlí na zámku už z dlouhé tradice. "Prababička dnešního hraběte Constantina Kinského podporovala ze začátku ten hasičský sbor a přispěla na hasičskou techniku," říká David Partl.

Dobrovolní hasiči se účastní akcí na žďárském zámku, kterých je během roku mnoho, často také předvádějí svou techniku a podílí se na zabezpečení požární ochrany.

Trofeje a poháry žďárských dobrovolných hasičů
Spustit audio