Jak správně držet jídelní nůž? Základní věc, ve které chybuje téměř 90 procent lidí

Nůž ještě dřív, než se stal jídelním nástrojem, byl obyčejnou zbraní. Muži u sebe nosili dýky, ženy už od renesance zase malé nožíky, a těmi si každý vypomáhal také při konzumaci. „Dříve se jedlo tak, že třemi prsty hodovníci uchopili kousek pečínky, nožem odkrojili a třemi prsty vložili do úst,“ vypráví mistr etikety Ladislav Špaček.

Nůž byl neustále potřebný, proto byl ostře nabroušený a měl špičku. Ovšem koncem 18. století, kdy se na šlechtických dvorech i v měšťanských domácnostech začalo stolovat kultivovaněji, se nůž zakulatil a dnes už známe jinou podobu nože.

Je to nůž jídelní, který používáme jako příbor, ať už masový anebo dezertní. Ovšem v některých steakových restaurací dostaneme stále nůž, který nám připomíná tu špičatou dýku.

Příborový nůž držíme tak, že konce střenek (rukojetí) tlačíme do středu dlaně, vlastně se nám vnější konec nože zapichuje do dlaně. Horní část rukojeti je mezi prostředníkem a palcem. Ukazováčkem vyvíjíme tlak na přední část nože shora, ale ne tak, abychom se opírali o kovovou čepel nože. Nožem pilujeme, neodtrháváme maso od vidličky. Střenka je vždycky schovaná v dlani. Nikdy nedržíme nůž jako tužku.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo