Jak se chovat bezpečně na síti, ukáže akce Rozhodni se sám

23. srpen 2019

Poslední srpnový pátek patří už po dvanácté prevenci nežádoucích jevů. Centrum primární prevence Spektrum Kolpingova díla ČR pořádá celodenní akci „Rozhodni se sám“, která na ně má poukázat.

Po letech, kdy varovala před drogami nebo alkoholem, je letošním tématem bezpečnost na síti, především online svět našich dětí, řekla v Dobrém dopoledni preventistka Alena Velechovská.

Ve školách je důležitá prevence po celý rok

Centrum primární prevence Spektrum celoročně působí se svými tematicky zaměřenými programy ve školách: „Pracujeme ve třídách v kruhu na zemi a s dětmi mluvíme o rizikovém chování, o užívání návykových látek nebo alkoholu, ale i o vztahových problémech v třídním kolektivu nebo o situacích, které je v životě mohou potkat,“ říká Alena Velechovská. Cílem je připravit na tyto situace děti, ale také jim pomoci se správně rozhodnout. Mezi těmito programy je i bezpečí na síti – jak rozeznat manipulaci cizím člověkem na dálku přes internet a nebezpečí, které z takových kontaktů vyplývá.

Patronkou akce je Erika Stárková

V pátek 30. srpna jsou na žďárských Farských humnech připraveny aktivity pro nejmenší i pro větší děti – vždy je k dispozici lezecká stěna nebo skákací hrad, hry a soutěže nebo projížďky na loďkách po řece Sázavě. Kromě toho si může každý vyzkoušet i „opilecké brýle“, které po nasazení navodí vidění a pocit jako po požití velkého množství alkoholu. „Letos máme i novinku – je to stopovačka s QR kódy, je to soutěž, kdy se obcházejí jednotlivá stanoviště, a odpovídá se na otázky v rámci počítačových her,“ láká Alena Velechovská.

Letos je patronkou akce herečka z Nového Města na Moravě Erika Stárková známá z televizního seriálu Most! Semináře o bezpečí na síti nazvané „virtuální svět našich dětí“ si připravil i Petr Šmíd, odborník na vzdělávání v oblasti kyberkriminality. Poslechnout si jej návštěvníci mohou hned třikrát – v přednáškovém sále budovy Vodních skautů v 11, 13 a 15 hodin.

autor: dak
Spustit audio