Instruktor letecké akrobacie, který létal v barvách české reprezentace a stal se mistrem republiky

16. srpen 2016

Jan Adamec pochází z Havlíčkova Brodu, ale již dlouhá léta žije a pracuje v Chotěboři. Létal v barvách reprezentace ČR v akrobacii a rád vzpomíná. Někdy pomýšlí i na to, že by se vrátil, ale práce má dnes také dost.

„V jedenácti letech jsem si všiml ve škole na nástěnce náborového letáku do kroužku mladých letců v Havlíčkově Brodě a přihlásil jsem se tam ještě s dalšími spolužáky. Měli jsme výborného vedoucího, který mě podržel až do patnácti let, kdy jsem sám usedl do kabiny kluzáku,“ vzpomíná Jan Adamec.

A jak se dostal až k letecké akrobacii? Udělal si základní kurs, ale po zkouškách se dostal k akrobatovi Zdeňkovi Poláškovi, který mu navrhl výcvik vysoké pilotáže. „Nebránil jsem se a šel do toho,“ zmiňuje Jan. Splnil si tak svůj klukovský sen, protože se nebál a zkrátka šel do toho po hlavě.

Třetí místo na Evropě, zlato na republice

V letech 2004 - 2012 létal tři roky v kategorii Advanced a šest let v dnes již profesionální kategorii Unlimited. Na mistrovství Evropy v Hradci Králové v tříčlenném družstvu získal bronzovou medaili. A svůj úspěch potvrdil v roce 2006 prvenstvím na Mistrovství České republiky v Novém Městě nad Metují v kategorii Advanced.

Dnes již nezávodí a je v letecké akrobacii instruktorem. „Pokud chce někdo létat, stačí, když přijde na letiště,“ usmívá se Jan Adamec.

Airshow, mistrovství

Je hlavním organizátorem a duchovním otcem Airshow Chotěboř. Na příští rok připravuje organizaci Mistrovství České republiky v letecké akrobacii na letišti v Chotěboři v červnu 2017 a Mistrovství Evropy v kategorii Advanced v srpnu 2017, které proběhne rovněž na letišti v Chotěboři. Po biatlonu v Novém Městě to bude druhá největší sportovní akce v kraji Vysočina.

Spustit audio