Inspiroval mě můj dědeček, pro pohádky chodil na půdu

16. září 2013

Hosty v Tandemu byli Rostislav Kružík a Vojtěch Čabala. Dorazili z Pohádkové říše skřítka Fábuly, která je v Kamenici nad Lipou. Za to, že říše existuje může dědeček pana Kružíka. Vojtěch pracuje jako čert.

„Když jsem byl malý kluk, dědeček mi vyprávěl pohádky, které si sám vymýšlel. Vždycky začal: pro dnešní pohádku jsem šel na půdu, za starou skříní na trámu je obrovská pavučina, slyšel jsem tam štěbetání a to byla ta pohádka, kterou ti teď povím. Jak ale jeho pohádky dopadly, to nevím, protože jsem vždycky usnul,“ směje se Rostislav Kružík.

Vojtěch Čabala je člen hereckého ansáblu, jehož členové se v říši skřítka Fábuly proměňují každý den v pohádkové bytosti. Co má napsáno v popisu práce čert? Vojtěch pobaveně popisuje: „Jsem zrzavý, mladý a krásný, každé ráno jdu do maskérny a tam mě kolegyně promění ve starého, černého čerta. Pak jdu do pekla a tam straším děti. Peklo je na prohlídkové pohádkové trase až poslední, takže děti sice pláčou, ale není to tak hrozné,“ směje se Vojtěch Čabala, povoláním čert.

Nejoblíbenější postavou je v Pohádkové říši nejspíš ježibaba. Jak se vypisuje výběrové řízení na pozici ježibaby? „Značka: šeredná tam opravdu nestálo. Naše herečky jsou všechny mladé a krásné. V maskérně je promění v šeredy. Naše ježibaba má skvělý recept na žížalí a žabí polévku, ta moc všem chutná,“ směje se Rostislav Kružík.

Rostislav Kružík nosil myšlenku na pohádkovou říší deset let. S manželkou chtěli vytvořit místo, kde vyhraje dobro nad zlem, kde rodiče vypnou nejen mobilní telefony. „Zatím se to daří, v pohádkové říši telefonní zvonění slyšet není, jedou jen kamery a foťáky,“ konstatuje spokojeně Rostislav Kružík.

Čerti v Pohádkové říši skřítka Fábuly

O výtvarnou stránku, kostýmy, rekvizity a kulisy se postarala pravě manželka Rostislava Kružíka. „Třeba peklo vzniklo z ohořelých trámů z vyhořelé sýpky. Dali nám je za to, že jsme jim to po požáru pomohli uklidit. Sháníme to různě, kde se dá.“

S Pohádkovou říší skřítka Fábuly má ještě spoustu plánů. „Já jsem zatím spokojen ze 70%, ještě chceme třeba vybudovat zoo koutek s pohádkovými zvířaty.“ V současné době se s herci pustili do zkoušení představení, se kterým budou jezdit po mateřských školkách. A téma? „Ekologie a šikana. Představení o ekologii už máme nazkoušené. Ježibaba se pokusí svět zamořit a znečistit a šašek s králem pak všechno zachrání,“ nechává nakouknout do scénáře Vojtěch Čabala.

Hlavní sezóna už sice skončila, ale v Pohádkové říši skřítka Fábuly se dějí zajímavé akce i mimo sezonu, každý víkend si tam užijí hlavně děti, ale na své starosti zapomenou i rodiče. Aby ne, když se podívají do světa, kde vždy dobro zvítězí nad zlem.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio