I v červenci se dá koupit chalupa, na které strávíte zbytek prázdnin

8. červenec 2015

V létě se nejlíp prodávají chaty a chalupy, byty zase frčí v zimě, říkají realitní makléři. I teď ještě máte šanci, že koupíte chatičku a strávíte v ní druhou půlku léta. Obvykle trvá vyřízení všech dokumentů na katastru přibližně měsíc, dá se to ale urychlit.

Napadlo vás za horké letní noci, že byste místo v přehřátém panelákovém bytě rádi byli na vlastní chaloupce? Koupit chalupu a strávit v ní letošní léto se dá ještě stihnout, říká realitní makléř Václav Duben z Reality 11: „Ještě ten čas je, jelikož je začátek prázdnin. Minulý týden jsme prodali chatu a chalupu a majitelé předávali ještě předtím, než dostali peníze. Už chatu neužívali a dali chatu k dispozici novým majitelům. Protože čekat na vyřízení na katastru trvá ještě další měsíc a pak vám ten čas chybí. My se vždycky snažíme domluvit, aby si to ti noví ještě co nejvíc užili.“

V srpnu se v realitních kancelářích objevují chaty lidí, kteří na nich ještě chtějí zůstat do konce prázdnin a předat je až na podzim. A jsou i případy, že lidé zaplatí na podzim za chatu, ale zazimují ji ještě staří majitelé a noví si ji převezmou až na jaře.

U chat i chalup si hlídejte pozemek a příjezdové cesty

Ať už kupujete na rekreaci chatu nebo chalupu, vždycky si dejte pozor na příjezdovou cestu. „Pokud je dům na samotě nebo v lesní chatové osadě, pohlídejte si, aby byla přístupová cesta po právní stránce v pořádku,“ radí realitní makléř.

Další kapitolou je pozemek pod chatou. „Dřív to nikdo neřešil, majitel si třeba myslel, že mu patří i pozemek, protože tam jezdil desítky let. Ale pozemky, na kterých stojí chaty, dřív patřily zahrádkářským svazům, státu nebo lesnictví. Řeší se to pak obvykle odkupem nebo nájemní smlouvou,“ vysvětluje nástrahy chat Václav Duben.

Václav Duben

Cena za nájem pozemku pod chatou se pohybuje od stovek za rok po tisíce. Obecně platí, že soukromí vlastníci chtějí víc než stát nebo církve. A kolik stojí taková chata? „Cena obvykle bývá 300-600 tisíc, záleží, jestli je dřevěná, zděná. Třeba chata na Sedlické přehradě se prodávala i za milion korun,“ doplňuje realitní makléř.

Kromě materiálu a stavu, ve kterém domek je, rozhoduje i místo: u koupacího rybníka bývá o něco dražší, dřív se prodá i chata, která není v těsném sousedství jiné chaty. „Dřív všichni chtěli být spolu a nevadilo jim mít sousedy na dosah. Dnes je lákavější něco, co má od ostatních větší odstup,“ připomíná změnu v myšlení chatařů Václav Duben.

Češi jsou stále národ zahrádkářů

I dnes se prodávají zahrádkářské parcely. I když někdy ustupují stavbě rodinných domů. Zahrádkářské parcely nejčastěji kupují lidé nad čtyřicet let, už mají děti a chtějí jim dopřát nějaký výběh.

Nejlepší je obejít si zahrádkářskou kolonii, obhlédnout, na kterém pozemku je neposekaná tráva a vypadá zanedbaně. A pak se buď sám na katastru dopídit, komu parcela patří nebo vyhledat realitní kancelář, která to zjistí za nás. Cena se dost liší podle toho, jestli chcete zahrádku u velkého města jako je Jihlava, nebo u menšího Humpolce. „Pohybuje se to kolem 300 – 600 korun za metr čtvereční. Obecně platí, že čím větší pozemek, tím nižší cena za metr čtvereční,“ udává konkrétní čísla Václav Duben.

Chat s Václavem Dubnem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio