I v autě se přes léto mažte opalovacím krémem

20. červenec 2017

Do Poradny Českého rozhlasu Vysočina tentokrát zavítala kožní lékařka z jihlavské nemocnice Zuzana Nevoralová. A přinesla rady, jak hlídat mateřská znaménka, jak se správně opalovat a řeč přišla i na nebezpečí rakoviny kůže.

Sluníčko sice k životu potřebujeme, ale taky má na naši pleť nežádoucí účinky. „Především stárnutí kůže a rakovina. Takže je potřeba se krásně a dostatečně natírat a postupně získáte světle hnědou a tmavě hnědou prostě nechtít, protože i u snědých typů potom dochází ke stárnutí a k rakovinám, kterých stále přibývá,“ upozorňuje host.

Znaménka není potřeba za každou cenu odstraňovat

Znaménka představují jen mírně zvýšené riziko rakoviny kůže. Podle nejnovějších výzkumů vzniká pouze v 15 procentech případů melanom přímo z mateřského znaménka. „Proto už dneska dávno není trend znaménka zbytečně vyndávat, protože pacienti si potom myslí, že když nemají znaménka, tak nemohou mít melanom. To není pravda,“ upozorňuje Zuzana Nevoralová.

Opalovací krém poctivě nanášejte na celé tělo

„Právě proto, že v naprosté většině nádory vznikají mimo znaménka, tak je potřeba důsledně ošetřovat veškerou kůži. Opalovací krémy typu 15 bych vůbec nebrala, ale aspoň 30 nebo 50. Je dobré natřít dostatečně, protože pacienti šetří a kolikrát jim stačí jeden krém na týden. To není vůbec možné,“ říká host.

I ve stínu je sluneční záření silné

„Varovala bych před tím, že si někdo myslí, že ve stínu záření není. Je ho tam velké množství. To znamená, i když sedíte ve stínu, tak se namažte. A také v autě. Tam je záření UV-A. To je takové, po kterém se nespálíte, ale kůže stárne. Naopak teplota vzduchu není vůbec rozhodující,“ upozorňuje Zuzana Nevoralová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.