I stará okna mohou zase vypadat jako nová

29. srpen 2017

Ještě máme maximálně pár měsíců na to, stihnout nový nátěr dřevěných oken, než opět přijde chladné počasí. Jak takový nátěr správně zvládnout, přišla poradit do vysílání Českého rozhlasu Vysočina Dagmar Frýdlová.

Stáří oken není rozhodující, důležitý je stav jejich nátěru. „Můžou po dvou nebo třech letech stále vypadat tak, jak jsme si je pořídili. Záleží, čím jsou natřená,“ říká host. Krásně vypadá silná vrstva lesklé lazury, ale působením slunečního záření rychle dochází k jejímu olupování.

Starý nátěr obruste

Před nátěrem je potřeba starý lak obrousit. Pak můžete dřevo napustit fermeží a následně nanášet nátěr olejovými nebo syntetickými barvami. Jestliže olupování ještě není tak zlé a objevuje se spíše jen sem a tam, není nutné brousit celá okna. Pokud už se ale odlupují větší kusy, nezbyde vám nic jiného, než starý lak důkladně zbrousit a opálit.

Na dřevěné okno vyberte olejovou barvu

„Jsou o hodně lepší, déle vydrží, dřevo je krásně napustí do sebe. Jsou i různé tóny těchto barev,“ doporučuje Dagmar Frýdlová. Můžete si i pohrát s barvami a přitom se nemusíte tolik ohlížet na to, jakou barvu oken jste měli před tím.

Nenatírejte, když praží slunce

Počkejte si, až je natíraná plocha ve stínu a víte, že na ni už ten den pražit nebude. Ideální teplota pro natírání je kolem 15 až 20 stupňů. A zároveň nenatírejte, když je vysoká vlhkost vzduchu, například při dešti nebo sychravém podzimním počasí.

Spustit audio