I slepice mají své soutěže krásy. Na výstavách jim posuzují postoj, oči, trup i zobáky

Je slepice krásný pták? Většina z vás si určitě v této chvíli představuje vypečené kuřátko na pekáči. 

Chovatelé drobného zvířectva z Budišova na Třebíčsku nás ale přesvědčili, že i mezi slepicemi, králíky a holuby jsou krasavci, kteří vítězí v soutěžích krásy. 

Návrat k chovu 

První jarní dvoudenní chovatelská výstava v Budišově na Třebíčsku přilákala překvapivý počet lidí. Už během prvních hodin po otevření bylo téměř vše vyprodané. Podle organizátorů za to může dlouhá pauza způsobená epidemií koronaviru, ale také zdražování základních potravin. Především na vesnicích se tak lidé vracejí k chovu slepic a králíků. 

Mezi chovateli jsou ale i tací, kteří dávají spíš na krásu a výjimečnost zvířat, než na na jejich užitečnost. „Převážně jsou tady okrasné slepice. I ty snesou třeba kolem dvou set vajec za rok,“ ukazuje do výstavní haly předseda budišovských chovatelů Martin Novák. 

Sám chová například bojové plemeno. „To je zdrobnělá bojovnička Ko Šamo, tohle jsou zdrobnělé bojovničky novoanglické a tamhle jsou staroanglické,“ ukazuje do klecí. 

Starší a mladší chovatelé

Průměrný věk členů chovatelských spolků bývá nad sedmdesáti lety. Předseda Martin Novák patří k mladším chovatelům a prozrazuje, jak k takovému koníčku přišel. „Mně bylo čtrnáct, někde jsem sehnal knížku o slepicích. Tam jsem viděl bojovničky a říkal jsem si, že taková už neexistuje,“ vzpomíná. 

Martin Novák, předseda budišovských chovatelů

Jaké bylo jeho překvapení, když s rodiči přišel na místní chovatelskou výstavu a bojovničky tam našel. Dnes chová dokonce i vzácný druh slepice Ga Dong Tao. „Je vietnamská, má takový strašně tlustý nohy. Je pár chovatelů v republice. Tu si střežím doma, aby se jí nic nestalo,“ říká.

Chovatelské výstavy mají samozřejmě svá pravidla. Přijíždějí certifikovaní posuzovatelé, kteří každé vystavované zvíře prohlédnou a proměří. „Jak vypadá oko, trup, hlava, zobák, jak stojí, ocas musí být ve správném úhlu,“ vyjmenovává Martin Novák. 

Není tak divu, že chovatelé svá zvířata na výstavy pečlivě připravují. „To je holanďanka Dušana Kresana, té se před výstavou protrhávají chocholky,“ ukazuje na černou slepici s bílou chocholkou na hlavě.

Spustit audio