I přes stoupající ceny plynu se vytápění pelhřimovské nemocnice stále vyplatí. Mají tam speciální zařízení

11. červenec 2022 11:40

Velké areály s množstvím budov jako jsou nemocnice zatím k vytápění používají nejčastěji plyn. Je to nejefektivnější způsob, i když cena plynu je v současnosti nejistá.

11:K vytápění pelhřimovské nemocnice využívají také plyn, i když ne přímo. V areálu nemocnice je tzv. kogenerační jednotka. Vyrábí elektřinu, kterou vykupuje distributor, zbytkové teplo ale využívá nemocnice. 

Cena plynu

Cena plynu je ale v současnosti vysoká a může ještě růst. Vyplatí se v současnosti provoz takových zařízení? „Kogenerační jednotky se nemocnici nadále vyplatí. Máme zasmluvněný vztah, my odebíráme teplo a plyn nám společnost provozují kogenerační jednotky proplácejí. Výsledná cena tepla je ekonomicky efektivnější než kdybychom ho vyráběli sami,“ řekl ředitel nemocnice Michal Kozár. 

Kogenerační jednotka nadále zůstává nejlevnější alternativou. Vytápět takový objekt, jako je nemocnice, totiž podle ředitele ničím jiným než plynem nejde. „Umístit se jinou technologii, to by bylo hodně složité.“

Jednotky na výrobu tepla a elektřiny využívají i některé soukromé společnosti. Ty pak prodávají vyrobenou elektřinu za předem stanovené ceny, potvrdila Alice Horáková ze společnosti ČEZ. „S výrobci máme uzavřené smlouvy o výkupy za fixní ceny. Ty se během trvání smlouvy nijak nemění.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související