Kogenerační jednotky vyrábí teplo a energii. Na Vysočině přibývají nejenom ve veřejných institucích

1. leden 2022 06:00

Úspory v řádu desítek procent ročně a do jisté míry i energetická soběstačnost. Kogenerační jednotky zažívají v poslední době obrovský rozmach.

Zařízení si pořizují veřejné instituce i soukromé firmy. Jedná se o technologii velkou jako kamionový návěs, v jehož srdci bije obří spalovací motor s generátorem. Kogenerační jednotky umí vyrábět elektřinu i teplo.

Nemocnice Pelhřimov

Vidina obrovských úspor a částečné energetické soběstačnosti je v poslední době lákavá jak pro veřejné instituce, tak i pro soukromé firmy.

„Část generátoru, v zadní části je spalovací motor, kam je přiveden plyn. Spalujeme a generátor vyrábí elektřinu, která je distribuovaná do trafa a dál do sítě,“ popsal zařízení v pelhřimovské nemocnici její technický náměstek Petr Adam.

Nemocnice využívá teplo, které vzniká chlazením motoru. „Používáme ho pro ohřev teplé užitkové vody a pro topení.“

Kogenerační jednotka stojí přibližně 55 milionů korun. Nemocnice nemusela skoro nic platit díky dohodě s energetickou společností. „Výhody je v tom, že získáme levnější teplo a také peníze za prostor, kde je to zařízení umístěné.“

Výrobce dveří, firma Sapeli

Kogenerační jednotky zažívají v poslední době obrovský boom a nepřecházejí na ně jen veřejné instituce, jako kupříkladu nemocnice, ale také soukromé firmy. Instalaci zvažuje velký výrobce dveří z Jihlavy. „Je to pilotní projekt, který by měl pokrýt 60 procent spotřeby tepla a 20 procent spotřeby energie,“ řekl výrobně-technický náměstek Pavel Šilhavý.

Podzimní energetická krize impulzem k pořízení jednotky ale nebyl. „Sapeli je firma, která holduje novým technologiím a jednotka je ve výhledu investičním několik let.“

Kogenerační jednotky přibývají i jinde na Vysočině. Dva měsíce ji má nemocnice Havlíčkův Brod a několik let rajčatová farma v Kožichovicích na Třebíčsku.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související