I na zahradě můžete mít ohňostroj

27. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Do poradny Regionu přišel Jan Vodáček, který se specializuje na zábavní pyrotechniku a ohňostroje. A přinesl i pár typů na to, jak si udělat svůj vlastní malý ohňostroj, například na zahradě. Pyrotechnika se dělí do různých kategorií podle toho, kdo s ní může zacházet. Je to odstupňované podle věku a podle míry zkušenosti na klasickou zábavní a profesionální pyrotechniku.

V kamenných obchodech většinou máte jistotu, že koupíte pouze takovou pyrotechniku, která je kvalitní, má český návod a je určená neprofesionálům. Naopak u stánků se pod pultem můžete setkat i se zbožím, které by laikovi určitě do ruky přijít nemělo.

V prvé řadě si přečtěte návod

Návod musí být v češtině, bývá velmi podrobný, je v něm homologace pro naši republiku. V návodu zjistíte bezpečnou vzdálenost pro odpalování a taky jak s ní zacházet. Například tzv. římské svíce lidé často odpalují tak, že je drží v ruce. Takový postup přitom není správný a je nebezpečný.

Běžného uživatele potěší tzv. kompakty

„Ráže 20, 25, 30 mm. Kompakt je kostka, kterou postavíte na zem, jednou ji odpálíte a ona sama střílí. Jsou kompakty, které střílí kolmo nahoru, pak jsou tzv. véčka, která střílí pod úhlem 30 stupňů. Je pak potřeba dbát na to, aby kolem nebyly stromy,“ upozorňuje host. Jakoukoliv pyrotechniku skladujte v suchu a mimo zdroje tepla jako jsou kotle nebo kamna a podobně.

Z běžně prodejné pyrotechniky si můžete udělat improvizovaný ohňostroj

„Dneska se to prodává tak, že si koupíte zahradní ohňostroj, ten se skládá ze čtyř dílů, které jsou v jedné krabici a mají spojky click clack. To jenom spojíte dvě spojky dohromady a máte z toho například pěti minutový ohňostroj. To už je profi a vyrábí se to v ráži 50 mm,“ doporučuje host.

Spustit audio