I králíky nebo křečky je třeba chránit před parazity

4. květen 2017
Dobré odpoledne

Psům nebo i kočkám na jaře majitelé pořizují obojky proti klíšťatům a blechám nebo je jinak chrání proti parazitům. Málokdo ale počítá a tím, že podobné potíže mohou přijít i na drobnější zvířátka chovaná v domácnostech: křečky, morčata, osmáky nebo zakrslé králíky.

„Když jsme v naší prodejně začínali, tak jsme opravdu na potíže s parazity narazili. Dnes už nekoupíme zvířátko bez odebrání stěru a kontroly pod mikroskopem,“ potvrdil majitel obchodu Rybičky, zvířátka Jaroslav Svoboda.

Blecha, veš, všenka, roztoč nebo svrab. Všechny tyhle parazity může mít domácí králíček. „Stačí, aby se králíček proběhl po koberci nebo na návštěvě na chalupě po dvoře. A když potká vhodného roztoče, je problém na světě.“

Nemocné zvíře se drbe nebo má na kůži začervenalá místa

„Zvířátko napadené parazity poznáme pohledem tak, že má například začervenalá místa na těle, drbe se nebo je znečištěné výkaly, protože má průjem. Podezřelé je také, když je zvíře smutné v koutku, má špatnou, prořídlou srst,“ vyjmenoval Svoboda. K přesnějšímu určení druhu nákazy a stanovení léčby je dobré mikroskopické vyšetření.

Příbytek králíčka nebo křečka je vhodné desinfikovat dvakrát do roka

Jaká je tedy správná péče o drobné hlodavce nebo zakrslé králíky? „Zvíře bychom měli chovat ve vhodných kójích s občasným větším výběhem. Živit bychom ho měli krmivem určeným právě tomu druhu zvířat. Pozor je potřeba dávat a přikrmování. Pampeliškové listy sice chutnají, ale zvířata po nich mohou mít průjem.“

Podestýlka by měla být z pilin nebo hoblin ze dřeva. „Pozor na dřevotřísku, ta rozhodně vhodná není. Seno nebo sláma by měly být zavěšené na jídlo, neměly by se povalovat po zemi. A každý půl rok bychom měli zvíře i jeho klec vydesinfikovat speciálním prostředkem proti parazitům,“ dodal Svoboda.

Spustit audio