I když žijí na jiných stranách Atlantiku, stále je spojují geny, nadání a láska k hudbě – v Počátkách vystoupili mladí hudebníci z jedné rodiny

28. listopad 2023

Dvě části rodiny žijí od sebe daleko - jedna v Častrově na Pelhřimovsku, druhá v kanadské Albertě. V obou vyrůstají talentovaní muzikanti, kteří teď dokázali své nadání spojit.

Ve sklepní galerii města Počátky se představili na společném koncertě poprvé, však jsou ještě velmi mladí - Lea Spielvogelové z Častrova má 13 let a sourozenecká čtveřice Lehockých z Kanady, což jsou její bratranci a sestřenice, je jim 14, 16, 17 a 19 let.

Koncert Muzika off 514 a Ley Spielvogelové v Počátkách

Lea Spielvogelová dojíždí z Častrova na Pelhřimovsku na Základní uměleckou školu do Jindřichova Hradce k učiteli hry na housle Miroslavu Chytkovi. Nástroj ji zaujal už v dětství: "Když mi byly dva roky, tak jsem viděla v televizi nějakou houslistku, tak jsem se postavila před televizi a dívala jsem se na ni. Naši si toho všimli, a když jsem potom pořád mluvila o houslích, tak mě ve čtyřech letech dali na housle."

"V rodině byli všichni hudebníci - jak rodiče i prarodiče od kanadských dětí, to samé moji rodiče, moje maminka, jejich rodiče, takže ta hudba v té rodině byla odjakživa," doplňuje maminka Ley Vladimíra Spielvogelová.

Koncert Muzika off 514 a Ley Spielvogelové v Počátkách

Rodiče sourozenců Lehockých emigrovali v mládí, maminka s rodiči v deseti letech do Kanady a tatínek se přestěhoval ve dvaceti letech do USA. Tam se později potkali a teď žijí s dětmi v kanadské Albertě. Dětí mají osm, a všem dali jména s mořskou tématikou: Harbour (přístav), Reef (útes), Nautica-Pearl (navigace), Ocean, Shore (břeh), Anchor (kotva), Captain a Tender (loďka k převážení mezi lodé a břehem). „Rodiče chtěli něco jiného, ale ne zase tak, aby se lidé museli ptát jak se to píše," vysvětluje Harbour.

Harbour je nejstarší z kanadských sourozenců, je jí 19 let

Sourozenci spolu muzicírují, s Leou se však setkali naživo teprve podruhé v životě. "My čtyři jsme sehraní, takže s Leou tady to dá trošku více práce ty skladby nachystat a secvičit, ale jde to," říká Harbour, která připravila koncerty nejen v Počátkách, ale i na dalších dvou místech v České republice. "My jsme věřící, takže lidé z našeho sboru se toho chytli a pozvali nás, tak jsem dala dohromady program," dodává.  Harbour hraje také na klavír a miluje Rachmaninova, ale také Schumanna nebo Dvořáka. "Je jich hodně," usmívá se nejstarší sestra a vedoucí sourozeneckého souboru.

Spustit audio