Hygienici kontrolují dětské tábory. Zajímají je mimo jiné nalakované nehty kuchařek

28. červenec 2018 06:20

Každoročním letním rituálem jsou kontroly dětských táborů. Hygienici na ně vyjíždějí po celé Vysočině.

Na Žďársku, kde se s mikrofonem pohyboval reportér Milan Soldán, žádné velké přestupky neodhalili.

Na dětský letní tábor u Zuberského rybníka nedaleko Nového Města na Moravě právě přijely pracovnice hygienické stanice ze Žďáru nad Sázavou Michaela Bártíková a Hana Zajícová.

Ta vysvětluje, o co se budou při kontrole zajímat: „Ta kontrola se vlastně skládá z kontroly stravovacího provozu, pak děláme ubytovací zařízení a vlastně zdravotní úsek, zdravotní dokumentaci dětí, hygienický zařízení, kontrolujeme vlastně, jestli to odpovídá kapacitně počtu dětí.“

Obě hygieničky se nejdříve vydávají do táborové kuchyně. „Máme tady kontrolu z hygieny, máte všechny čepice?“ ptá se Jiří Šinkora, vedoucí tábora. Dále ho zajímají nalakované nehty kuchařek, které jsou podle pravidel zapovězené.

Škrábání brambor

Hygienička si hned mezi dveřmi všímá, že kuchařky škrábou brambory přímo v kuchyni, což je také zakázané. „Ty už jsou očištěný, už to jenom dočišťujeme, protože přišly od dodavatele strupatý, tak je tady dočišťujeme, jinak se to dělá dole na škrabce,“ vysvětluje Jiří Šinkora.

Drobné opomenutí s bramborami byla jen maličkost, jinak byla kuchyně ve vzorném pořádku. Kontrola z hygieny přitom prověřila úplně všechno od zdravotních průkazů až po skladování potravin nebo data jejich trvanlivosti.

Pravidelné kontroly

Na podobné kontroly vyrážejí hygienici pravidelně. Letos na Vysočině obešli už dvě desítky tábořišť.

„Zatím jsme tedy nezjistili závažné nedostatky. Jeden nedostatek byl v pozdním hlášení tábora, jeden nedostatek ve zdravotní dokumentaci a jeden tábor byl teda předčasně ukončen, ale vlastně si ukončovali provozovatelé sami kvůli výskytu infekčního onemocnění,“ uzavřela Hana Zajícová.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio