Hrad v Ledči nad Sázavou je odborníky nazýván malým Českým Krumlovem

14. březen 2016

Po každé zimě musí kastelán hradu v Ledči nad Sázavou Luděk Šíma uklidit na místním muším hřbitůvku. „Máme ho na věži a to se nikomu nechce dělat. Jednak je tam 111 schodů a za druhé tam je neuvěřitelné množství hmyzu. Oni nám tam před zimou nalétají a pak tam prostě umřou, no. A mrtvé mouchy by se návštěvníkům určitě nelíbily a rozhodně by je k nám nelákaly,“ vyprávěl ledečský kastelán v Dobrém dopoledni.

Jarní úklid je na hradě v plném proudu. „Je to ale hektické, měli jsme natáčení, hned na to nám přijela firma, která nám dělala páteřní síť kanalizace. Dnes ráno mi předali staveniště, takže začneme venku, mýt nádvoří tlakovou vodou. Kamenné dláždění koštětem neuděláte,“ popisoval pracovní plán jarního úklidu Šíma.

Dřevo má rádo terpentýn a lněný olej stejně jako cihly

Jinak úklid na hradě začíná od vrchu. „Proženeme pavouky, aby se po zimě probudili a začali zase dělat nové pavučiny, musíme mýt okna.“ Těch je na ledečském hradě padesát a žádné zlepšováky nemají. „Používáme běžné čisticí prostředky, voda, hadr, možná noviny. To se musí udělat poctivě, aby bylo vidět ven,“ vysvětluje kastelán hradu v Ledči nad Sázavou Luděk Šíma.

Když jsem viděl přetřenou zeď, krve by se ve mně nedořezal

Hrad Ledeč nad Sázavou je velmi často vyhledáván filmaři. Naposledy se na hradě natáčela pohádka Anděl Páně. „S týmem okolo pana Jiřího Stracha bylo moc hezky, byla tam opravdu příjemná atmosféra. Na začátku každého natáčení se musí dát jasná pravidla, žádné vrtání do kamenných konstrukcí, do omítek. Jakmile se na hradě objeví řemeslníci, chodím a koukám jim pod ruce, aby našemu skvostu neublížili,“ přiznává Luděk Šimek.

A zavzpomínal na jiný filmařský štáb, který přes noc přetřel tmavší barvou nově vymalovaný průchod. Panu producentovi se prý barva zdála příliš světlá, tak ji prostě nechal přetřít. „Pozdvižení na vsi, ale po odchodu zavolali firmu, která to uvedla do původního stavu. Ale tehdy by se ve mně krve nedořezal,“ usmívá se ledečský kastelán.

Hrad bude vidět i v noci

Hrad v Ledči nad Sázavou je návštěvníky i odborníky nazýván malým Českým Krumlovem. „Když vezmete Krumlov, zámek hrad na kopci, dole řeka, krásné malebné městečko a to jsme my, Ledeč nad Sázavou,“ říká hrdě jako správný kastelán Luděk Šíma a dodává, že s novou sezónou bude hrad vidět i v noci. „Máme novou fasádu a ta bude osvícená, už jen čekáme, až vše dorazí z ciziny a sezónu zahájíme i nočním osvětlením hradu,“ zve k návštěvě Luděk Šíma.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio