Hra na saxofon otevřela Martinu Vaverkovi dveře více než osmdesáti zemí světa

11. srpen 2015

„Hrát na zaoceánských lodích vůbec nebyl můj sen. Inspirovala mě k tomu kniha mého oblíbeného muzikanta a cestovatele Ládi Kerndla,“ svěřil se v Dobrém dopoledni na Regionu saxofonista Martin Vaverka. „A první casting byl vlastně jen taková náhoda. Kamarád mě vzal do Německa, kde si mezi stovkou muzikantů vyhledávači talentů vybírali hudebníky a posílali je na lodě svých společností. Na první jízdu jsem potom vyrazil tři měsíce na to,“ prozradil host Dobrého dopoledne.

„Nejdelší dobu, kterou jsem strávil na jedné lodi, už bych asi opakovat nechtěl, bylo to celých 14 měsíců,“ řekl Martin Vaverka. „Zaoceánská výletní loď je vlastně město na vodě s několika tisíci pasažéry a zhruba tisícovkou obslužného personálu. Je to svět, který v noci pluje a ve dne kotví v přístavu, aby si výletníci mohli prohlédnout místo, kudy loď proplouvá. Tou dobou mají i muzikanti většinou volno. Večer se potom v restauracích a barech rozjíždí ten pravý život na lodi a rozehrávají se kapely,“ představil práci muzikanta na výletních lodích Martin Vaverka.

Dobrodružná cesta do nitra Madagaskaru

„Jednou z nejzajímavějších destinací, kam se s normální cestovní kanceláří těžko dostanete, byl ostrov Madagaskar. Za tričko s límečkem a propisku jsme se díky domorodcům dostali do samého srdce ostrova, lezli po banánových palmách a prohlíželi vodopády,“ vyprávěl jeden z bohaté sbírky svých exotických zážitků host Dobrého dopoledne.

Od houpání lodí zpět na pevnou zem

„Najednou přišla změna. Zúčastnil jsem se konkurzu na hudební školu v Německu a začal tam učit hru na klarinet a saxofon,“ pokračoval ve vyprávění současný ředitel Základní umělecké školy v Kamenici nad Lipou Martin Vaverka. „Musím ze zkušenosti potvrdit, že český systém hudebních škol je na velmi dobré úrovni a stále platí, že Češi mají hudbu v krvi,“ pochválil české mladé hudebníky Martin Vaverka.

S oblíbeným saxofonem i do televize

Kromě působení na kamenické hudební škole mohou Martina Vaverku posluchači Regionu vídat v televizních soutěžích, kde bývá členem doprovodných kapel. „Za práci v televizi jsem velmi rád. Potkal jsem se díky ní se spoustou skvělých muzikantů, zpěváků a zpěvaček,“ uzavřel Martin Vaverka.

Spustit audio