Houslista Jakub Třasák koncertuje po celém světě: Po Čechách se mi začalo stýskat až po osmi letech

27. září 2021

Od pěti let vystupoval v estrádách. Možná si vzpomenete, jak se malému talentovanému chlapečkovi doslova kouřilo z houslí. Hudbě zůstal věrný a prorazil i ve Spojených státech.

Kdy dostal do ruky první housle, si nepamatuje, ale podle rodičů mu bylo kolem tří let. O dva roky později jeho otec reagoval na inzerát, ve kterém hledali talenty. „Poslal nahrávku, která se dostala do rukou režiséra Františka Poláka. A ten už měl geniální nápady, jak nadaného kluka představit národu,“ vypráví Jakub Třasák.

Často vystupoval v pořadu Možná přijde i kouzelník a má na to období moc hezké vzpomínky. „Spíš je tedy ta vzpomínka odvozená od nějaké fotky, ale bylo to skvělý mít kolem sebe lidi jako Jiřího Lábuse, Oldu Kaisera nebo Jiřího Korna.“ Svého času zvládl i 30 televizních vystoupení za čtyři měsíce a občas se stalo, že při děkovačkách usínal.

Tím, že vystupoval od dětství, netrpěl trémou. „Až když jsem začal koncertovat, tak jsem vnímal, že tam vznikají zase jinačí zážitky, ale protože to znám odmala, tak ten pocit nijak nevybočoval.“ Říkalo se o něm, že je cvičená opice. „I to je určitej pohled lidí. Mně to nevadilo.“

Spoustu lidí napadne, zda ho vystupování v tak raném věku neochudilo o dětství. „Já to srovnávám s lidma, jako jsou sportovci, kteří jsou do své činnosti taky zapálený odmala. A já měl to štěstí, že se mi potkalo pár věcí a mohl jsem muzice být nablízku. Kamarády jsem mezi spolužáky měl. Ale bylo období, kdy jsem koncertoval, do toho natáčel film a ve škole jsem se objevil jednou za měsíc. Ale vždy jsem se snažil mít dobrý prospěch.“

Do USA jel původně na půl roku

Po základní škole šel na konzervatoř, věnoval se i produkční činnosti. Jezdil do USA, odehrál na 150 koncertů ročně. Když mu vyšlo asi půl roku volna mezi studiem, napadlo ho přihlásit se na prestižní Berklee College of Music v americkém Bostonu, kterou nakonec úspěšně absolvoval. „Už jak jsem tam nastoupil, tak jsem věděl, že to bude na dýl,“ usmívá se talentovaný houslista.

Kromě studia hudby ho překvapila jiná skutečnost. „Tam mě zasáhla multikulturnost. Je tam na 4000 studentů a 1000 jich je ze světa. A ten tlak uspět je obrovský. Boston College má třeba 20 000 studentů, to jsou města ve městech, a každý se snaží prosadit.“

Alex Mynářová a Jakub Třasák

V Americe, kde studoval od roku 2007 do roku 2011, zůstal i v dalších letech. „Po Čechách se mi nestýskalo. Až asi po osmi letech. Jezdil jsem jen za rodinou a uvědomil si, jak se tady máme opravdu dobře.“

Hraje bluegrass, country, variace na folk a samozřejmě klasiku. Skladby si uzpůsobuje, vybírá známější repertoár a koncertuje po celém světě.

Jak vzpomíná na koncertování s Karlem Gottem? Jakou používá fintu, aby se donutil cvičit, když se mu zrovna nechce? Může si dovolit hrát třeba volejbal? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio