Houska s máslem a jablkem jako optimální svačina

30. srpen 2017

Zkuste zavzpomínat, jak vypadaly vaše svačiny do školy. Možná, že to většinou byl namazaný chleba s máslem, sádlem nebo třeba s medem a k tomu jablko. Zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Jak připravit zdravou a chutnou svačinu, přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct nutriční terapeutka Jitka Turňová.

Nahradit pořádnou svačinu například proteinovou tyčinkou je nesmysl. Takové tyčinky neslouží k běžné konzumaci a ani nejsou vhodné pro děti. Takže si rodiče musí dát se svačinou více práce. „Ve svačině by neměly chybět sacharidy, to znamená nějaký zdroj pečiva, můžou to být ovesné vločky. Dále ovoce, zelenina,“ říká Jitka Turňová.

Děti by měly snídat

Hodně dětí nesnídá, vstanou z postele a rovnou vyrazí do školy. Svačina ve škole je tak jejich prvním jídlem. Pokud to tak je, měla by být vydatná. Jestliže dítě ráno snídá doma, nemusí být svačina tak velká a stačí, když odpovídá zhruba 15 procentům celkového denního příjmu potravy dítěte.

Houska a máslo je dobrý základ

„Pro prvňáčka může svačina být půlka kaiserky až po téměř dvě housky pro staršího žáčka. Pečivo bychom měli namazat tukem. Může to být máslo nebo kvalitní rostlinný ztužený tuk v množství 10 až 20 gramů. Dále bychom to měli doplnit sýrem, případně výjimečně kvalitní uzeninou. Stejně tak tu podobu bílkovin můžeme nahradit jogurtem nebo mléčnými výrobky“ doporučuje host.

Svačinu doplňte ovocem nebo ještě lépe zeleninou

Doporučená denní dávka ovoce pro dospělého člověka je kolem 200 gramů denně. Pro děti je to tedy méně. U prvňáčků tak zase stačí jeden kus nektarinky nebo jablka. Pro menší děti pak úplně stačí i půlka většího jablka. V sezoně obvykle sníme ovoce více. Nevadí to, ale je potřeba vědět, že ovoce obsahuje jednoduché cukry a neměli bychom to tedy s ovocem ani u dětí přehánět. Vhodnější je z tohoto pohledu zelenina.

Spustit audio