Horácké divadlo má jeden unikát. Sváží si diváky vlastními autobusy ze sto padesáti obcí

29. říjen 2020

Horácké divadlo Jihlava si svými autobusy sváží diváky ze sto padesáti obcí na Vysočině i v okolních krajích.

Horácké divadlo v Jihlavě má v rámci celé republiky jednu ojedinělou specifičnost. Samo si svými autobusy sváží diváky na představení.

V této pro kulturu nelehké době samozřejmě autobusy stojí v garážích, ale řidiči je pilně připravují na další jízdy. 

Zájezdové divadlo

„Už od roku 1940 je to zájezdové divadlo,“ říká herec Horáckého divadla Zdeněk Stejskal. Právě v roce 1940 divadlo, tehdy ještě v Třebíči, vzniklo. A zájezdová praxe pokračovala i po přestěhování sídla do Jihlavy.

Změna nastala v šedesátých letech, kdy byl ředitelem divadla Ladislav Panovec. „Chtěl divákům poskytnout plnohodnotné divadlo, tak se rozhodl, že přestaneme jezdit mi za diváky, ale diváky si budeme svážet,“ dodává Zdeněk Stejskal.

Rozsahem svozu diváků je Horácké divadlo ojedinělé v rámci celé republiky

Systém svážení diváků je v rámci republiky ojedinělý. „Některá města se snažila tento systém přijmout, ale zatím se jim to nevede v takové míře,“ říká Zdeněk Stejskal s tím, že divadelní autobusy zajíždějí do 150 obcí na Vysočině, ale i v Jihočeském a Jihomoravském kraji.

Autopark divadla se samozřejmě v průběhu desetiletí měnil. Na dobových záběrech Krátkého filmu jsou například vidět vozy Praga. „V těchto autobusech se ještě topilo kamny na dřevo,“ říká Zdeněk Stejskal.

„Tady jezdily i Škody RTO,“ vzpomíná řidič divadelních autobusů Petr Ház, který tyto vozy pamatuje ještě v 90. letech minulého století.

Dnes stojí v garáži divadla tři autobusy, a Petr Ház si jejich řízení velmi pochvaluje. Lidé, kteří jezdí do divadla, jsou prý úplně jiní než cestující v běžné veřejné dopravě. „Atmosféra je slavnostnější, chovají se lidi k sobě líp, ta jízda je lepší,“ popisuje řidič.