Hledáme lékaře fotbalisty. Díky tomuto inzerátu je teď jihlavský doktor fotbalový mistr světa

7. září 2015

Fotbalový mistr světa Tomáš Engel byl hostem Dobrého dopoledne. „Počítalo se, že do toho letošního finálového boje nějakým způsobem zasáhneme. Po dvou stříbrech jsme konečně brali zlato. Bylo by to smutné být po třetí stříbrný. Mistrovství světa lékařských týmů není jenom o sportu, ale člověk tam jede s tím, že chce dopadnout co nejlépe,“ vyprávěl chirurg Nemocnice Jihlava Tomáš Engel.

Mladý chirurg letos už potřetí reprezentoval Českou republiku na Fotbalovém mistrovství světa lékařských týmů. Členem české reprezentace lékařů je tři roky. V lékařském časopise, který vydává Česká lékařská komora, si tehdy přečetl náborový leták, který hledal lékaře fotbalisty.

Mezi lékařskými reprezentanty je bývalý prvoligový brankář

„Bylo tam datum srazu, na kterém se první tým před prvním mistrovstvím v Maďarsku dal dohromady. Bylo to narychlo, příprava netrvala ani dva měsíce. Vydali jsme se vstříc novým zážitkům do Budapešti a dopadlo nad očekávání. Naši první účast jsme proměnili ve druhé místo. Bylo to hodně narychlo, až pak jsme založili občanské sdružení a pořádáme akce i v průběhu roku,“ vysvětluje Tomáš Engel.

„Role trenéra se ujal pan profesor Adamec, dokonce hrál za Spartu, než se vrhl na lékařskou kariéru,“ usmívá se Tomáš Engel a dodává, že mezi lékaři fotbalisty, kteří z letošního Mistrovství světa přivezli zlatou medaili, je bývalý prvoligový brankář Jan Vojáček, který chytal za Sigmu Olomouc. „Je to jeden z mála lidí, kterým se podařilo skloubit profesionální sportovní kariéru a studium medicíny.“

I lékaři fotbalisté musí absolvovat soustředění

Pětkrát šestkrát ročně se lékařský tým fotbalistů schází na víkendových soustředěních. „Něco jako přípravný kemp. Přípravný zápas a také čas na procvičení různých taktických variant, není to o tom, že bychom se připravovali individuálně, to si musí každý sám. Tohle je herní soustředění,“ vysvětluje útočník lékařské fotbalové reprezentace Tomáš Engel, který na letošním Mistrovství světa dal jeden gól.

Tým fotbalistů, lékařů - mistrů světa

Letošní Mistroství světa lékařských fotbalových týmů probíhalo v Americe, v jednom týdnu, během kterého hráči zvládli šest zápasů s jedním dnem volna. „Hraje se dvakrát čtyřicet minut, a protože nejsme profesionální sportovci, je povoleno hokejové střídání. V pravidlech je také povoleno přezkoušení soupeře z lékařských znalostí. Není to o tom někoho nachytat, je to o tom zjistit, jestli je to opravdu lékař,“ usmívá se Tomáš Engel a dodává, že je to spíše perlička.

Lékařské nástroje rozhodně za kopačky nevymění

Ani po tak velkém úspěchu, jako je zlatá medaile na Mistrovství světa, nepočítá s tím, že by chirurgické nástroje vyměnil za kopačky, dokonce ani neuvažuje o tom, že by se stal lékařem nějakého profesionálního fotbalového týmu, stačí mu prý hokej. „Jako lékařský dozor trávím dost času při hokejových utkáních FC Dukla Jihlava. Hokej nebo fotbal, jsou to většinou podobné úrazy,“ usmívá se lékař Tomáš Engel.

Tomáš Engel, lékař a fotbalista
autor: Tamara Pecková
Spustit audio