Hlavičkářský fenomén

Hlavičkování je jednou z fotbalových dovedností. Dát branku hlavou se cení a trénuje se to. Jakousi hříčkou navíc je při tom ono klasické pohrávání si s míčem na hlavě vrcholící snahou o co nejvíc hlaviček za sebou bez toho, že by míč spadl na zem či bez toho, že by se jej hráč dotkl jinou částí těla. Ale to se pořád ještě bavíme o fotbalistech.

Pak jsou to ovšem specialisti na hlavičkářské disciplíny. Mezi nimi vyniká muž jménem Charalambos Bursas. Ten si třeba na festivalu Pelhřimov - město rekordů sedl na židli a bez přerušení dokázal udělat 3 383 hlaviček. Trvalo to celých 25 minut a 17 vteřin a je to obtížné především v tom, že rekordman je poután k oné židli, to znamená, že nemůže udělat ani drobnou chybu, která by spočívala v tom, že míč půjde po odhlavičkování - byť jen malinko - stranou. Soustředění je to enormní.

Charalambos zvládl dokonce i překonat chůzí vzdálenost 37 km a přitom balancovat klasický fotbalový míč na hlavě.

Charalambos Bursas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.