Hit Dvě malá křídla už má 40 let

24. únor 2013
Odpolední evergreeny

Americká zpěvačka, skladatelka, klavíristka, a hudební pedagožka Roberta Flack se právě v roce 1973 dočkala velkého úspěchu. Napsala písničku, která obsadila vrchol americké hitparády a dodnes je hitem, který přezpívali mnozí jiní interpreti.

Roberta Flack se narodila do americké černošské hudební rodiny, kde muzicírovat bylo naprosto běžné. Sama pak vystudovala hru na klavír a hudební pedagogiku. Později se stala populární zpěvačkou, i díky hitu Killing Me Softly, který jsme si v neděli odpoledne připomněli. K úspěchu jí dopomohl i manžel, také hudebník i producent Donny Hathaway, se kterým měla dvě děti. Manželství však netrvalo dlouho, Donny předčasně zemřel, když v důsledku vleklých depresí spáchal sebevraždu.
Roberta Flack má i svou hvězdu na losangeleském Chodníku slávy.
Píseň si získala velkou popularitu i u nás v podání Heleny Vondráčkové. Textař Zdeněk Borovec ji nazval Dvě malá křídla.

V neděli odpoledne jsme vzpomněli na úspěch mladého talentovaného muzikanta Buddyho Hollyho, který právě v tento den roku 1957 nahrál hit That´ll Be The Day.
Narozeniny oslavil zpěvák a hráč na harmoniku Paul Jones z britské skupiny Mannfred Mann.

Slovo dostal i děti, které vysvětlovali, proč jsou všichni z písničky MIchala Tučného už v Mexiku. Prý je tam levnější ovoce a zelenina!

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.