Hamilu stvořila příroda, šlechtitel ji v pravý čas objevil a namnožil

25. březen 2015

Novou růži objevil Bohumil Petruželka při obhlídce svého zahradnictví v Sobíňově. „V tom řádku vidíte stejné růže a najednou se tam objeví květ jiné barvy. Pokud se růži podaří takhle najít a je to zajímavý květ a je možné dál ho množit, pak může vzniknout nová odrůda,“ vysvětlil v Dobrém dopoledni pan Petruželka vznik nové odrůdy růže, která se jmenuje Hamila.

Vznikla jako nahodilá mutace odrůdy Die Welt, má větší okvětní lístky, a její květ má v průměru asi deset centimetrů. „Někdo říká, že má barvu jako meruňkový jogurt. Ano, je spíše meruňková než lososová,“ usmívá se zkušený zahradník.

Hamila je Hana, Hana, Honza a taky Míla

Hamila vypadá hezky a je to složenina jmen rodiny pana Petruželky. „Manželka je Hana, dcera je Hana, syn je Honza, to máme ta háčka. Já jsem Bohumil a od malička mi říkají Míla. Tak vzniklo Hamila,“ vysvětluje její šlechtitel a dodává, že vyrostla v nejvýše položeném zahradnictví v České republice.

Objev nové odrůdy nezažil pan Petruželka poprvé. Za těch 33 let, co pracuje jako zahradník ve školce, už nahodilou mutaci růže objevil dvakrát, třikrát. „Ty dvě nebyly tak zajímavé, ani barevně ani velikostí květů. Tahle mě zaujala, tak jsem se do ní pustil a začal jsem ji množit a pěstovat,“ usmívá se šlechtitel.

Soutěžení růží trvá tři roky. Rozhodčí se na růže čtyřikrát ročně přijedou podívat

Růži objevil v roce 2007, trvalo dva roky, než ji mohl přihlásit do Mezinárodního Rosaria v Hradci Králové. „Z jednoho, dvou, třech oček, které na větvičce jsou, se musí růže namnožit. To je rok, když se naočkuje a vzniknou tři růže, když se to podaří. Z těch tří růží se udělá další počet a takhle to trvá nějaký čas, než se vypěstuje potřebné množství.“

Bohumil Petruželka, šlechtitel růží

V jediné soutěži růží, která v republice probíhá, se Hamila umístila na krásném čtvrtém místě. V konkurenci asi padesáti evropských odrůd si podle Bohumila Petruželky vedla moc dobře. „Hodnocení růže trvá tři roky. Každý rok se provádí čtyři přehlídky a za tři roky se dozvíme výsledky. Já jí přihlásil v roce 2009 a v roce 2012 jsem se věděl, že obsadila čtvrté místo.“

Jak dopadne Hamila v Belgii? To se její šlechtitel dozví až na podzim

Teď Hamila čeká na výsledky podobné soutěže, ale v Belgii. „Hodnotí se od jedničky do šestky. Jak tvar, barva rozkvětu, odkvětu, zdravotní stav, vůně, estetický dojem růže. Do Belgie jsem poslal pět kusů, zabalené v krabici. Jsou tam profesionálové, tak doufám, že se postarají dobře. Je to v areálu kláštera, kde je teď domov seniorů. Oni se mezi těmi růžemi mohou celou dobu procházet,“ říká Bohumil Petruželka, který si na výsledky belgického tažení Hamily musí počkat až do podzimu.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio