Francouzský šnek není francouzský, ale český, říká kuchař Rémi Decroix

30. duben 2015

Croissant, bagety, máslo, velká káva s mlékem a čokoláda pro děti, to je typická snídaně ve francouzsko-české rodině Evy a Rémi Decroix. „Bohužel snídáme rychle jako každý český smrtelník, to jen o víkendu si dopřáváme. A jak to vypadá? Francouzský šéfkuchař vaří v Bistrot pro hosty a my si musíme připravit snídani sami,“ smála se v Dobrém dopoledni organizátorka víkendových Francouzských trhů v Počátkách Eva.

Francouzský šéfkuchař, který založil se svojí paní Evou v Počátkách Bistrot de Papa, poznal spoustu světových kuchyní, vařil ve Francii, Norsku, Belgii, ve Spojených státech, ve Švýcarsku, pracoval ve dvou restauracích, které měly michelinskou hvězdu, může tedy kuchyně srovnávat. „Rémi většinou říká, že každá kuchyně je dobrá a nejlepší je ta nejjednodušší. V jednoduchosti je krása,“ říká Eva Decroix a její muž Rémi svojí kouzelnou češtinou vtipně dodává: „La pizza krabice,“ to je prý nejjednodušší recept.

Francouzští šneci jsou čeští

A jak se připraví francouzská specialita šnek? „Máslo, bylinky, petrželka, česnek, francouzská šalotka, sůl, pepř, konec. Šnek je Český republic. 95 procent francouzských šneků je z České republiky,“ vypráví francouzský šéfkuchař Rémi Decroix. „Šneka koupíte ve speciálním nálevu, říká se tomu bujon, je to taková neochucená burgundská vodička. Musíte to ochutit vy, to je to máslo, šalotka. Tím obalíte toho šneka, dáte to trouby na 150, 180°C, pečete 15 minut. Pak to vyzobáváte párátkem nebo speciální vidličkou,“ vypráví Eva Decroix a dodává, že recept je staletý a za tu dobu se vůbec nezměnil.

Eva a Rémi Decroix

Manželé Decroix ale rozhodně nedoporučují šneky sbírat doma na zahradě. „Je totiž potřeba je dlouho odsolovat. Ale zajímavé je, že francouzští šneci jsou všichni z Čech. Největší šnečí farmy jsou v Maďarsku a v Čechách. Odtud se teprve dováží do Francie.“

Knedlík je dobrý teď, ale ne za 15 let

A jaká je česká kuchyně? „Guláš je dobrý, knedlík je dobrý teď, ale ne za 15 let,“ hladí si Rémi oblast břicha při hodnocení české kuchyně. A na jaké kuchyni vyrostl? „Telecí na smetaně, kuřecí bylo z farmy, králíci na zahradě. S tatínkem a dědou jsem pracovával na zahradě. Severofrancouzská kuchyně je české kuchyni hodně podobná. Mrkev, brambory, maso, hodně cibule. Je to hodně podobné,“ vypráví Rémi Decroix.

Podle Rémiho jsou všechny francouzské recepty snadné na přípravu. Z rukávu na požádání vysypal recept na francouzskou cibulačku. „Cibule, voda, víno, hovězí maso na vývar, sůl, pepř a všechno. Potom sýr a krutony a gratinovat v troubě.“

Vaření není jen o ingrediencích, ale také o něčem v ručičkách

„Já už za ty roky s Rémim mám zkušenost, že to všechno vypadá hrozně jednoduše. Ale ono to není jenom o těch ingrediencích, člověk k tomu musí mít ještě něco v těch ručičkách. Když Rémi dá někomu recept, nikdy to nechutná tak dobře jako od něj,“ vypráví paní Eva Decroix.


Francouzské Bistrot de Papa v Počátkách letos pořádá třetí ročník Francouzských trhů, kterými se s Počátkami zároveň loučí. „Není to smutná věc. Jedna etapa se zavírá, druhá se otevírá. Před námi je velký otazník. Těšíme se na nové bistro, nechceme to zakřiknout, chtěli bychom to všem říct, až my budeme připraveni, abychom se nenechali uhnat. Ale moc se těšíme,“ vypráví Eva Decroix a zve na Francouzské trhy do Počátek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio