FOTO: Jihlava má své očkovací centrum. V Hruškových Dvorech odbaví 500 lidí denně

13. březen 2021 07:00

Čtyři z pěti okresních měst na Vysočině už zprovoznila velkokapacitní očkovací centra podávající vakcínu proti koronaviru.

V pátek zahájila provoz hned dvě – ve Žďáře nad Sázavou a Jihlavě. Krajské město na něj upravilo jednu z budov ve vědecko-technologickém parku v Hruškových Dvorech. Provoz tam zajišťuje jihlavská nemocnice a její personál.

Pravák nebo levák?

„Jste pravák nebo levák? Pravák. Tak to dáme do levý ruky,“ ptá se zdravotní sestra z jihlavského očkovacího centra prvního klienta, který se sem přišel naočkovat. Osmdesátiletý letý František Toufar z Brtnice čekal na vakcínu 3 týdny. „Nic jsem necítil, je to dobrý, bez příznaků, beze všeho, zatím fit. Rozhodnutý jsem byl hned, to víte, osmdesát je osmdesát.“

Očkovací centrum Jihlava

Po Františku Toufarovi pak následovali i další. Aktuální kapacita centra je 500 lidí, jak potvrdil ředitel jihlavské nemocnice, která provoz centra zajišťuje, Lukáš Velev: „My musíme na maximálně 500, protože tím, že to jsou dvou dávkové vakcíny. Tady se bude očkovat výhradně Pfizerem a Modernou, a v podstatě od třetího týdne musíte začít s revakcinací, takže ta kapacita stoupne na dvojnásobek.“

Vakcíny

V případě nedostatku vakcín Pfizer a Moderna by ale mohla přijít na řadu i očkovací látka Astra Zeneca, která ale mezi lidmi budí kontroverze.

„S Astrou Zenecou je to tak, že my jsme poměrně pod velkým tlakem ruské propagandy a ruských webů, kteří se snaží za každou cenu zpochybnit Astra Zenecu, abychom měli důvod nakupovat Sputnik, nebo aspoň se tvářit, že nakupujeme Sputnik. Astra Zeneca je úplně stejná adenovirová vakcína, narozdíl od Sputniku má všechny bezpečnostní profily doložený,“ řekl ředitel.

7 dní v týdnu

Očkovací centrum bude fungovat sedm dní v týdnu. Lidé, kteří se sem budou chtít dopravit na očkování, budou moci využívat i jihlavskou městskou hromadnou dopravu. Za cestu do Hruškových Dvorů navíc nic nezaplatí, dodává mluvčí radnice Radovan Daněk: „Jedná se o autobusovou linku č.4, která jezdí vždy z Masarykova náměstí do průmyslové zóny v Hruškových Dvorech a bude to tak, že začne jezdit v pravidelných třicetiminutových intervalech.“

V pátek zahájilo provoz také očkovací centrum ve Žďáře nad Sázavou, v pondělí pak bude následovat otevření centra v Třebíči.

autoři: Daniela Brychtová , mik

Související