Rychlé, bezbolestné, v pohodě. Firmy na Vysočině testují své zaměstnance

9. březen 2021 06:30

Většina společností na Vysočině už zavedla povinné testování na koronavirus. Firmy s více než 250 zaměstnanci musí mít veškerý personál otestovaný do pátku 12. března.

V Jihlavě v přepravní společnosti GLS už proto začali s testováním minulý týden. „Úplně v pohodě, rychlé, bezbolestné,“ hodnotí samotný test Šárka Vratišovská. „Už mám za sebou tady ve firmě druhý test a ještě jsem byla na testu v nemocnici.“

Test provádí jedna z pracovnic firmy Alena Kraclová. Je totiž vystudovaná zdravotní sestra. „Chce to chviličku, než si to člověk zorganizuje, pak už to jde jako po másle. Denně otestujeme 50-80 lidí,“ řekla s tím, že odběrová buňka je otevřená v pondělí a ve středu.

Služby města Jihlavy

Testovat své zaměstnance začaly také Služby města Jihlavy (SMJ). „Dovezli jsme si 200 kusů testů, neinvazivních, na kraj nosu, což by pro první kolo mělo být dostačující,“ řekl mluvčí SMJ Martin Málek.

„Začínáme testovat první a druhou divizi. První je oprava a údržba místních komunikací, druhá je odpadové hospodářství.“

Kromě testování ve firmách se mohou lidé otestovat. Samotesty ale kvůli vysoké poptávce nejsou v některých lékárnách k dispozici.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související