Domácnosti zasažené povodněmi dostanou od neziskových organizací 50 tisíc korun. Rozdělí je mezi ně třeba Adra nebo Člověk v tísni

4. říjen 2024 13:00

Neziskové organizace Adra, Člověk v tísni, Diakonie a Charita začaly vyplácet finanční pomoc lidem postiženým povodněmi. Plošně dávají domácnostem 50 tisíc korun na ty nejnutnější potřeby.

Zbytek peněz, které neziskové organizace od dárců vybraly, rozdělí později těm nejpostiženějším. Všechny čtyři zmiňované organizace spolu s Českým červeným křížem od začátku povodní přímo na místě zjišťovaly, kde, komu a jak moc voda poškodila bydlení. Díky tomu mají podrobné informace o víc než 3 800 postižených domácnostech.

Největší část finanční pomoci půjde do Moravskoslezského kraje, kde pomoc dostane 2 300 domácností. Přes 1 500 postižených domácností je potom z Olomouckého a Zlínského kraje.

Spolupráce

Kvůli větší efektivitě a hlavně proto, aby nepřekážely hasičům a záchranářům, si humanitární organizace hned na začátku rozdělily oblasti, kde se jejich lidé pohybují a kde monitorují škody.

Například Člověk v tísni si vzal na starost třeba Jeseník, Diakonie Českou Ves, Charita potom Jindřichov a Adra hlavně Ostravsko. V okolí Opavy pak operuje Český červený kříž, který také monitoruje škody, ale finanční pomoc distribuovat nebude. Jeho domácnosti si rozdělí ostatní. Všechny zmíněné organizace totiž sdílejí jak informace, tak nashromážděné peníze.

Spustit audio

Nejnovější zprávy