Je ideální čas vyrazit do lesa na houby. Rostou i na Vysočině!

4. říjen 2024 12:05

Stovky různých druhů živých hub jsou vidění v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Mykologický klub tam pořádá 14. ročník podzimní výstavy. Exponáty sbírali členové klubu v lesích po celém kraji těsně před samotnou instalací, aby exponáty byly co nejčerstvější.

„V těch bučinách to není špatný, protože ono se tam celkem dost drží vlhko,“ rozhlíží se po lese mykoložka Eva Charvátová z jihlavského Muzea Vysočiny. Po pár krocích se sklání k první houbě. „A budou to špičky cibulové určitě,“ ukazuje na malý klobouček na velice tenké vysoké noze. „Někdo si to třeba suší a dělá si z toho potom koření. Krásně voní,“ vysvětluje.

Ideální podmínky pro růst hub jsou ale jenom na některých místech. „Ve smrkovém lese když nenajdete nějaké vlhčí místo, tak houby nebudou. Takže říkám, opravdu podél cest, podél pangejtu, v mechu určitě houby najdeme. A momentálně je opravdu sezona především bedel a žampionů,“ upřesňuje mykoložka.

Čerstvě sesbírané houby převáží Eva Charvátová spolu s dalšími členy mykologického klubu do Muzea Vysočiny v Jihlavě. Tam už jednatelka klubu Kateřina Pauzarová první kusy chystá do expozic.

Výstava hub potrvá v Jihlavě pouze dva dny, končí v sobotu. Během ní můžou lidé využít i mykologickou poradnu. Stačí přinést houbu i s podhoubím.

Výstava hub v Jihlavě
Spustit audio

Nejnovější zprávy