Extrémní triatlonistka Sandra Kocúrková: Maminka ze mě chtěla mít krasobruslařku

5. prosinec 2018

Sandra Kocúrková nevypadá na první pohled jako extrémní sportovkyně. Ale opak je pravdou, rodačka z Havlíčkova Brodu patří ke špičce v triatlonu.

„Už od mala jsem byla vedená ke sportu. Maminka si myslela, že bude mít gymnastku nebo krasobruslařku, sama krasobruslila. Já ale byla trochu obtloustlejší dítě, snažili se mě ale vézt ke sportu, abych se hýbala,“ řekla v úvodu Sandra Kocúrková.

„Ve dvaadvaceti jsem si koupila kolo, začala jezdit a přes cyklistiku jsem se dostala ke sportu.“

Melechovský triatlon

Triatlon ale není jenom cyklistika, je to i běh a plavání. „Já jsem nikdy moc ráda neběhala, bylo to spíš za trest. Pak jsem ale začala jezdit na Melechovský triatlon, což není jen kolo a tak nějak jsem k tomu běhu přilnula a začalo mě to bavit.“

Jak se říká královská disciplína Sandry je kolo. „Běh vždycky dotlačuju, ale poslední dobou se začínám zlepšovat, bude to lepší,“ usmívá se.

Jánošík Slovak Xtreme Triathlon

Výzvou jsou závody na Slovensku s převýšením téměř šest kilometrů. „Akorát se plave po rovině. Kdyby ale pořadatelé mohli, tak budeme plavat do kopce. Zbytek je v běhu a na kole,“ dodává.

Start je o půlnoci. „Někteří dobíhají i třeba v devět večer. Po plavání vás čeká asi 186 kilometrů na kole a nakonec maraton přes velké kopce, já jim říkám libůstky.“

Sandra Kocúrková letošního Jánošíka vyhrála a získala nominaci na světový šampionát v extrémním triatlonu do Norska.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.